Lindsay Sandiford naj bi usmrtili pred strelskim vodom. Foto: EPA
Lindsay Sandiford naj bi usmrtili pred strelskim vodom. Foto: EPA

Gre za presenetljivo odločitev sodišča, saj je tožilstvo zahtevalo le 15 let zaporne kazni. Sodnik je ob razglasitvi sodbe na sodišču v Denpasarju pojasnil, da v korist obtoženke ne govori "nobena olajševalna okoliščina".

Njeni odvetniki so napovedali, da se bodo pritožili na obsodbo. Sandifordova je v preiskavi sodelovala s policijo in jim pomagala razkriti mrežo preprodajalcev kokaina, katere del naj bi bila. Preiskava je vodila v aretacijo še treh Britancev in Indijca.

Po njenih besedah je bila v tihotapljenje mamil prisiljena, da bi tako zaščitila svoje otroke. Britanska nevladna organizacija za človekove pravice Reprieve je prejšnji mesec sporočila, da so Sandifordovo "izkoristili preprodajalci mamil, ki so jo za tarčo vzeli zaradi njene ranljivosti in strahu, ki ga je občutila za varnost svojih otrok".

V okviru iste preiskave sta bila nedavno na veliko milejše kazni obsojena še dva Britanca - eden je dobil leto dni zapora, drugi pa štiri leta. Tretji Britanec bo svojo kazen izvedel konec meseca.

Indonezija je neprizanesljiva do tihotapcev mamil in običajno nalaga stroge kazni, čeprav oblasti usmrtitve tujcev izvedejo le redko. Po poročanju BBC-ja je bilo na Baliju od leta 1998 usmrčenih pet tujcev, vsi obsojeni v povezavi z mamili. Zadnjo usmrtitev so izvedli leta 2008.