Londonski City je največje evropsko finančno središče. Foto: Reuters
Londonski City je največje evropsko finančno središče. Foto: Reuters
Francoski premier Manuel Valls vabi britanska podjetja, naj preselijo svoj sedež v Pariz. Foto: Reuters

"Vemo, da nameravajo določena podjetja svoj sedež iz Cityja umakniti v Dublin, Amsterdam, Frankfurt in Pariz. Sprejemamo več ukrepov, s katerimi bomo postali močnejši in zanimivejši. Pri tem imam v mislih predvsem davke in status ekspatriate (op. p.: to so nekdanji državljani določene države)," je v intervjuju za Parisien daily dejal francoski premier Manuel Valls.

Francoski premier sicer pravi, da ni podpiral britanskega izstopa iz EU-ja, da pa bi to lahko bila odlična priložnost za Pariz. Njegovo sporočilo vsem večjim mednarodnim podjetjem je jasno: "Dobrodošli v Parizu! Investirajte v Franciji!"

Eno od petih podjetij bi se izselilo
Banke in druga finančna podjetja, ki skupaj zaposlujejo več kot dva milijona ljudi po vsem Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, po izvolitvi brexita že preučujejo možnost, da bi sedež podjetja prestavili v drugo državo, če bi izgubili pravico do prodajanja finančnih storitev po Evropi.

Samozavest skeptikov se je vendarle nekoliko okrepila, ko je britanska bančna skupina HSBC najavila, da bo sedež podjetja vendarle pustila v Londonu. Glede na raziskavo Institute of Directorsa naj bi namreč kar vsako peto med vprašanimi podjetji razmišljalo o preselitvi svoje dejavnosti iz države, med njimi tudi Vodafone, piše Independent, saj da iščejo "novi London".

Britanski nizkocenovni prevoznik Easyjet se je recimo že prijavil za pridobitev certifikata EU-ja, ki bi njihovim letalom še naprej omogočal polete v Unijo. Kot so zapisali v letalski družbi, so se po brexitu pri britanski vladi in EU-ju že zavzeli za ohranitev ureditve letalskega trga znotraj EU-ja in Velike Britanije.

Poziv k sprejetju nove zakonodaje
Francoski predsednik Francoise Holande je prejšnji teden izpostavil nujo po sprejetju nove zakonodaje, vključujoč davke, ki bi privabili bankirje iz Londona. Direktorica Francoske bančne federacije Marie-Anne Barbat-Layani je na poslovni konferenci v Aix en Provenceu v soboto francosko vlado pozvala k večji aktivnosti pri privabitvi prenosa sedežev podjetij z Otoka v Francijo.

Za dejanski izstop države iz EU-ja mora britanski premier v Bruslju sprožiti 50. člen Pogodbe o Evropski uniji, česar pa trenutno ne želi narediti britanski premier David Cameron, ki odgovornost prelaga na svojega naslednika. Dva kandidata konservativcev, ki imata največ možnosti, da nasledita Camerona, Michael Gove in Theresa May, sta že dejala, da 50. člena ne nameravata sprožiti pred letom 2017.

Sredi Londona so danes potekali množični protesti podpornikov EU-ja, ki vlado pozivajo, naj ne upošteva izida referenduma, ki je bil 23. junija.