The Sun je tako kot tabloid News of the World v lasti Ruperta Murdocha. Po lanskem škandalu News of the World ne izhaja več, na Otoku pa se že pojavljajo vprašanja, ali podobna usaoda čaka tudi The Sun. Foto: EPA
The Sun je tako kot tabloid News of the World v lasti Ruperta Murdocha. Po lanskem škandalu News of the World ne izhaja več, na Otoku pa se že pojavljajo vprašanja, ali podobna usaoda čaka tudi The Sun. Foto: EPA

Po navedbah družbe News Corporation, lastnice tabloida Sun, ki je dolgo veljal za dragulj na kroni medijskega imperija Ruperta Murdocha, je policija preiskala stanovanja in pisarne petih njihovih uslužbencev. Prijeti novinarji so osumljeni podkupovanja javnih uslužbencev in spodbujanja k zlorabam položaja.

Policija je ob petih uslužbencih najbolje prodajanega britanskega tabloida Sun aretirala še predstavnika policije, uslužbenko ministrstva za obrambo in 36-letnega predstavnika oboroženih sil. Osumljeni naj bi bili korupcije in zlorab javnega položaja. Aretirane zaslišujejo na policijskih postajah v Londonu, Kentu, Essexu in Wiltshiru.

"Tako kot vsi sem šokiran zaradi aretacij, a odločen, da vodim Sun skozi te težke čase," se je na aretacije odzval urednik tabloida. "Imam briljantno osebje, s katerim imamo dolžnost, da služimo našim bralcem in jim bomo še naprej služili," je zatrdil.

Dve vzporedni preiskavi
Akcijo so izvedli v okviru operacije Elveden, ki preiskuje sum podkupovanja policistov, ki naj bi jih podkupili britanski novinarji v zameno za izdajo informacij. Tokrat so raziskavo prvič razširili tudi na druge javne uslužbence oziroma zaposlene na obrambnem ministrstvu in v vojski.

Operacija Elveden sicer poteka vzporedno z operacijo Weeting, ki so jo uvedli po škandalu zaradi vdiranja v telefone s strani novinarjev tabloida News of the World, časnika medijskega mogotca Murdocha.

Že več kot 20 aretacij
V začetku lanskega julija je izbruhnil škandal, ko so v javnost prišle informacije, da je News of the World vdiral v telefone znanih oseb in politikov, pa tudi žrtev ugrabitev ter svojcev ubitih vojakov in žrtev terorističnih napadov. Ugotovitve so šokirale britansko javnost, vlada pa je uvedla javno preiskavo dogodkov, kateri je sledilo več aretacij. Med operacijo Elveden je bilo prijetih že več kot 20 ljudi.

Obtožbe o prisluškovanju so se pozneje razširile tudi na nekatere druge tabloide, med drugim Daily Mirror in Sunday Mirror, pa tudi Sunday Times in The Sun, ki sta oba prav tako v Murdochovi lasti. Preiskave so poleg tega sprožili v ameriškem delu Murdochovega News Corporation.