Sunday Mirror je sobotna izdaja tabloida Daily Mirror, ki je v lasti založbe Trinity Mirror. Foto: EPA
Sunday Mirror je sobotna izdaja tabloida Daily Mirror, ki je v lasti založbe Trinity Mirror. Foto: EPA

Novinar, ki je v zadnjem desetletju delal za Sunday Mirror, je za BBC razkril, da je bil priča rutinskim vdiranjem v telefone zvezdnikov, da bi se dokopali do ekskluzivnih zgodb. Med drugim so novinarji omenjenega časnika prisluškovali pogovorom britanske igralke Liz Hurley in nogometaša Ria Ferdinanda. Tehniko vdiranja v telefone so po navedbah vira uporabljali vsakodnevno. "Nekateri novinarji so to počeli vsak dan. Nekega novinarja, ki je bil pri tem precej dober, so imenovali 'gospodar temne umetnosti'".

"Na neki točki leta 2004 se je zdelo, da je to edini način, s pomočjo katerega so novinarji prišli do tračev," je povedal in dodal, da je Sunday Mirror najel ljudi, ki so oponašali znane ljudi ali pa se izdajali za njihove odvetnike oz. sorodnike, da bi prišli do podatkov o njih. Tabloid naj bi se uspešno dokopal tudi do zdravniških podatkov.

Nekdanjih novinar Daily Maila James Hipwell je za avstralski časopis zatrdil, da je pripravljen pričati, da so konec 90. let prejšnjega stoletja novinarjem Mirrorja dejali, naj v iskanju zgodb pregledujejo glasovna sporočila zvezdnikov.

Trinity Mirror na obtožbe odgovarja, da njihovi novinarji delujejo v okviru kazenskega zakonika in kode obnašanja komisije za novinarske pritožbe.

V Veliki Britaniji je izbruhnil velik škandal, ko je javnost izvedela, da so novinarji tednika News of the World, katerega lastnik je bil pred njegovo ukinitvijo medijski mogotec Rupert Murdoch, prisluškovali številnim ljudem, da bi prišli do ekskluzivnih zgodb.