Ryanair za rezervacijo prek spleta zaračuna 6 funtov. Foto: MMC RTV SLO
Ryanair za rezervacijo prek spleta zaračuna 6 funtov. Foto: MMC RTV SLO

Velika Britanija se je za ta korak odločila zaradi vrste pritožb potrošnikov, da zlasti letalski prevozniki in agencije, ki prodajajo ali nudijo rezervacije letalskih kart in vstopnic za različne zabavne dogodke, za tovrstne storitve zaračunavajo pretirane stroške. Ti naj bi v nekaterih primerih dosegali celo 20 britanskih funtov (24,01 evra).

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair denimo za rezervacijo karte prek spleta s kreditno ali debetno kartico zaračuna dodatnih šestih funtov (7,20 evra), britanski letalski prevoznik British Airways pa dodatnih 4,50 funta (5,40 evra). Večina teh stroškov se sicer potrošniku predloži v zadnji fazi spletne transakcije.

Kupce stroški stali 300 milijonov funtov
Državni sekretar na britanskem ministrstvu za finance Mark Hoban je prepričan, da bi morali imeti potrošniki priložnost takoj videti, koliko jih bo stal nakup oz. rezervacija. Ob tem je napovedal, da bo vlada dala predlog prepovedi zaračunavanja pretiranih stroškov v razpravo v začetku prihodnjega leta.
Sam upa, da bo prepoved sprejeta že do konca leta. Podjetja bodo sicer tudi v primeru sprejetja vladnega predloga lahko zaračunavala določene provizije, da bodo z njimi pokrila stroške, ki jih imajo s tovrstno plačilno metodo.

Britanski urad za pravično trgovino ocenjuje, da so britanski potrošniki lansko leto samo za tovrstne stroške v letalskem sektorju porabili 300 milijonov funtov (360,23 milijona evrov).