Na vrhuncu operacij leta 2009 je bilo v Afganistanu nameščenih več kot 10.000 vojakov. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Na vrhuncu operacij leta 2009 je bilo v Afganistanu nameščenih več kot 10.000 vojakov. Foto: MMC RTV SLO/EPA

"S ponosom razglašamo konec bojnih operacij v Helmandu, s čimer smo omogočili Afganistanu najboljšo mogočo stabilno prihodnost," je dejal britanski obrambni minister Michael Fallon.

Z umikom iz oporišča Camp Bastion v provinci Helmand, ki je bilo glavno britansko oporišče od leta 2006, so iz rok Britancev prevzele afganistanske varnostne sile. Britanski vojaki bodo Helmand zapustili v prihodnjih dneh, zadnje bojne enote pa bodo Afganistan zapustile še letos, je sporočilo obrambno ministrstvo v Londonu.

Institucionalna podpora ostaja
Kljub umiku bojnih enot pa Britanci po zagotovilih ministra ostajajo zavezani podpori Afganistanu v okviru institucionalnega razvoja, svetovanja in šolanja ter razvojne pomoči. V Kabulu, kjer je vojaška akademija pod britanskim okriljem, bo tako ostalo več sto svetovalcev in inštruktorjev, ki bodo pomagali afganistanskim silam.

Velika Britanija je svoje enote v Afganistan napotila po terorističnih napadih v New Yorku 11. septembra 2001, da bi pomagala pri strmoglavljenju talibanskega režima in boju proti teroristični mreži Al Kaida.