Velika Britanija je pomembna zaveznica in oboroževalka Savdske Arabije. Na sliki srečanje britanske premierke Therese May in savdskega presotonaslednika Mohameda bin Salmana Al Sauda septembra 2016. Foto: EPA
Velika Britanija je pomembna zaveznica in oboroževalka Savdske Arabije. Na sliki srečanje britanske premierke Therese May in savdskega presotonaslednika Mohameda bin Salmana Al Sauda septembra 2016. Foto: EPA
Posledice savdskega zračnega napada
Medtem ko Velika Britanija (z zahodnimi državami) oborožuje Savdsko Arabijo, je po ugotovitvah ZN-a zaradi njenih zračnih napadov umrlo več tisoč civilistov. Foto: Reuters

Sodišče je tako zavrnilo trditve, da vlada deluje nezakonito, s tem ko ni prekinila prodaje orožja Savdski Arabiji, ki je vpletena v vojno v Jemnu, poroča BBC. Kampanja proti trgovini z orožjem, s katero so hoteli doseči prepoved prodaje orožja, je napovedala pritožbo zoper sodbo. V Kampanji trdijo, da Velika Britanija krši humanitarno pravo, in kritizirajo odločitev državnega sekretarja za mednarodno trgovino, da ne bo prekinil izdaje dovoljenj za prodajo ali prenos orožja in vojaške opreme.

Sodniki so sporočili, da "je nedostopen material", ki ga javnost ni mogla videti zaradi interesov državne varnosti, "bistvena dodatna podpora stališču, da je bila odločitev državnega sekretarja, da ne prekine ali prekliče prodaje orožja Savdski Arabiji, razumna".

Velika Britanija je Savdski Arabiji med drugim prodala lovce tipa typhoon in tornado, pa tudi natančno vodene rakete. Prodaja orožja Savdski Arabiji omogoča na tisoče delovnih mest v Veliki Britaniji, spominja BBC, zaslužek pa znaša več milijard funtov.

"Zelena luč za podporo diktatorstvom"
Andrew Smith iz Kampanje proti trgovini z orožjem je dejal, da jih je sodba zelo razočarala. "Če bo sodba obstala, bo pomenila zeleno luč za vlado, da še naprej oborožuje in podpira brutalna diktatorstva in kršitelje človekovih pravic, kot je Savdska Arabija, ki so pokazali popolno nespoštovanje mednarodnega humanitarnega prava," je dejal.

Odvetnica kampanje Rosa Curling je dejala, da tajni dokazi, ki jih je vlada predstavila sodišču, nikakor ne kažejo, da tveganja pri prodaji orožja ne obstajajo. Po njenih besedah je ravno obratno. "Dovolj je, da pogledate uničujočo realnost v Jemnu," je dejala.

ZN: V savdskih zračnih napadih ubiti civilisti
Združeni narodi ugotavljajo, da so savdski zračni napadi proti hutijevskim upornikom v sosednjem Jemnu povzročili na tisoče smrtnih žrtev med civilisti.

Riad že dve leti posreduje v Jemnu v podporo mednarodno priznani vladi in proti upornikom, ki so predsednika Abdrabuja Mansurja Hadija prisilili v beg iz države. V koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije je še osem pretežno sunitskih arabskih držav.