Na ulicah naj bi bilo več 10.000 ljudi. Foto: EPA
Na ulicah naj bi bilo več 10.000 ljudi. Foto: EPA
Demonstracije v Belgiji

V prestolnici je močno oviran javni promet, saj vozijo le redki metroji in tramvaji.

Pozivu sindikatov se je odzvalo od 60.000 do 80.000 ljudi. Tako so vsaj sporočili organizatorji protesta, konfederacija sindikatov FGTB-CSC-CGSLB, medtem ko bo policija svoje ocene o številu udeležencev podala popoldne.

Protestniki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, ki jih je v proračunu za prihodnje leto predvidela prihodnja belgijska vlada pod vodstvom socialdemokrata Elia Di Rupa. Na ta način naj bi Belgija v letu dni privarčevala 11,3 milijarde evrov, kar je približno desetina belgijskega proračuna, primanjkljaj pa bi se znižal pod mejo treh odstotkov BDP-ja.

Napovedani so med drugim posebni davki na višje dohodke, obdavčenje delniških poslov, krčenje nadomestil za brezposelnost ter višja starostna meja za predčasno upokojitev. Sindikati se poleg tega bojijo nižanja plač in odpuščanj.
Belgija z novim premierjem
Di Rupo bo kot novi belgijski premier prisegel v začetku prihodnjega tedna, potem ko so belgijski politiki ta teden končno dosegli dogovor o končanju politične krize, zaradi katere je bila Belgija brez vlade rekordnih 19 mesecev.

Protest v Belgiji poteka samo dan po splošni stavki v Grčiji, dva dni po stavki javnega sektorja proti pokojninski reformi v Veliki Britaniji ter teden dni po množičnih protestih proti varčevalnim ukrepom na Portugalskem. Francoski sindikati so za 13. december prav tako napovedali splošno stavko proti varčevalnim ukrepom.

Demonstracije v Belgiji