Vlaka sta trčila čelno, eden od očividcev je poročal celo, da nista zavirala. Foto: Reuters
Vlaka sta trčila čelno, eden od očividcev je poročal celo, da nista zavirala. Foto: Reuters
Najhujša železniška nesreča
Nesreča vlakov

"Potoval sem v drugem razredu in skoraj vsi, ki so sedeli pred mano, so umrli. Zmlelo jih je, nič ni ostalo od njih. Veliko mrtvih je bilo. Imel sem veliko srečo. Sedel sem čisto blizu tistih, ki so umrli," je dejal eden izmed preživelih.
"Strojevodja spregledal rdečo luč"
Kot je potrdil guverner province Flamski Brabant Lodewijk DeWitte, sta v nesreči trčila potniški vlak s šetimi vagoni in hitri vlak, ki je brez zamude prihajal iz Leuvna. "Strojevodja je po naših podatkih spregledal rdečo luč."

Uraden vzrok nesreče pa kljub vsemu še vedno ni potrjen. Mogoč vzrok nesreče so tudi poledeneli tiri, po katerih sta vozila vlaka sredi močnega sneženja. Trčenje je bilo tako močno, da je prva vagona obeh vlakov iztirilo. Očividec trčenja je povedal, da vlak sploh ni zaviral in da so potniki po trčenju čakali več kot 15 minut, da so odprli vrata vlaka.

Hitri vlak med Parizom in Brusljem ne vozi
Še dve uri po nesreči so iz vlakov odnašali ljudi na nosilih. Za zdaj je mrtvih 25 ljudi, ranjenih pa najmanj 100. Oblasti so na postaji že vzpostavile krizni center.

Po trčenju so nastale velike zamude v železniškem prometu, promet iz Bruslja za jugozahod Belgije so ustavili, prav tako pa so ustavili hitre vlake Eurostar med Brusljem in Parizom.

Najhujša železniška nesreča
Nesreča vlakov