Glede okolja in zmanjševanja emisije toplogrednih plinov sta voditelja na različnih bregovih. Foto: epa
Glede okolja in zmanjševanja emisije toplogrednih plinov sta voditelja na različnih bregovih. Foto: epa
Blairu Busha ni uspelo prepričati glede zmanjšanja emisije toplogrednih plinov. Foto: epa
Paul Wolfowitz
Wolfowitz je nazačetku meseca prevzel vodenje Svetovne banke. Foto: epa

Podrobnosti sicer še niso znane, po nekaterih virih pa naj bi šlo za odpis dolgov v Mednarodnem denarnem skladu in Svetovni banki. Poudarila sta, da bodo pomoč dobile le tiste države, ki se bodo uspešno spopadle s korupcijo.

"Kaplja v morje"
Vendar pa Blairu Busha ni uspelo prepričati o nujnosti ambicioznega predloga o močnem povečanju sredstev za Afriko. Tako bodo ZDA za to namenile 674 milijonov ameriških dolarjev, kar je manj, kot je Blair upal, da bo dosegel. Človekoljubne organizacije so se na to že odzvale in dejale, da so omenjeni milijoni kaplja v morje.

Priznanje za Bona
Bush je tudi izrazil navdušenje nad irskim glasbenikom Bonom, članom skupine U2. Dejal je, da je Bono človek z velikim srcem, ki globoko razume težave ljudi na afriški celini.

Okolje deli Atlantik
Na različnih bregovih sta Bush in Blair ostala tudi glede ukrepov, povezanih s podnebnimi spremembami. Tako se Bush ni strinjal z zmanjšanjem toplogrednih plinov, vendar pa je izrazil pripravljenost v vlaganje v raziskave o podnebnih spremembah. Bush je že na začetku svojega prvega mandata napovedal svojo politiko do okolja, saj je ZDA umaknil s spiska držav, ki so podpisale kjotski sporazum.

Blairova kampanja
Voditelja sta dejala, da si želita podrobnosti predstaviti že na zasedanju skupine G8 na Škotskem. Blair se je v zvezi s tem pogovarjal z italijanskim premierjem Silviem Berlusconijem, dobil pa se bo tudi še z voditelji Francije, Nemčije in Rusije.

Tudi Svetovna banka za pomoč Afriki
Svetovna banka bo pomagala revnim afriškim državam doseči večjo gospodarsko rast, je sporočil visoki predstavnik banke. Novi predsednik banke Paul Wolfowitz bo skušal usmeritev banke v pomoč Afriki podkrepiti tudi s potovanjem na to območje, kar bo njegovo prvo potovanje v tujino na tem mestu.

Z različnimi projekti naj bi Svetovna banka pomagala pri gospodarski rasti najrevnejših držav in tako posledično tudi bogatejšim državam. Wolfowitz bo obiskal dve gospodarsko močni državi - Nigerijo in Južnoafriško republiko ter še Ruando in Burkino Faso.