Bušmani bodo lahko z vrnitvijo v Kalahari ohranjali svoj način življenja. Foto: EPA
Bušmani bodo lahko z vrnitvijo v Kalahari ohranjali svoj način življenja. Foto: EPA
Poglavar bušmanske skupnosti
Poglavar bušmanske skupnosti Roy Sesana je dejal, da so mu predniki napovedali zmago na sodišču. Foto: Reuters
Pred leti je ime Bušmanov v svet ponesel film Bogovi so padli na glavo. Foto: EPA

Bocvanska vlada je med letoma 1997 in 2002 iz narodnega parka Kalahari izselila okoli 2.000 Bušmanov, znanih tudi pod imenom San in Basarva, kar pomeni "tisti brez živine". Predniki Bušmanov so v Kalahariju živeli že pred 20.000 leti in so znani po poslikavah kamnitih sten.

Diamanti vzrok za selitev?
Po mnenju Bušmanov in zahodnih nevladnih organizacij se je vlada za selitev odločila, ker naj bi na ozemlju začela izkop diamantov. Vlada to zanika in trdi, da jih je preselila, ker naj bi ogrožali divje živali, življenje v narodnem parku pa jim preprečuje vključevanje v družbo. Tam so tudi brez možnosti za izobraževanje in zdravstveno oskrbo. A sami pravijo, da si tega ne želijo tako, da jim je bilo z izgonom v puste kampe onemogočeno uporabljati tradicionalne lovske spretnosti, ki jih za ohranjanje svojega življenja nujno potrebujejo.

Odločitev sodišča v prid Bušmanov jih je, kot je dejal njihov predstavnik, zelo razveselila, saj bodo lahko tako počastili svoje prednike, pričakujejo pa tudi čimprejšnji odhod v narodni park, "kjer imajo pravico ostati, dokler bodo želeli", je še dodal njihov odvetnik.

Vlada se bo morda na po njenem mnenju krivično odločitev pritožila, poleg tega pa so njeni predstavniki izrazili prepričanje, da zahodni aktivisti romantizirajo bušmanski način življenja, ki je pravzaprav izginil že davno.

Zadnji lovci in nabiralci
Bušmani so eno zadnjih afriških ljudstev, ki se preživlja z lovom in nabiralništvom. V južni Afriki jih živi še okoli 100.000, od tega polovica v Bocvani, preostali pa v sosednjih Namibiji in Južnoafriški republiki. Znani so po svojem govoru, pri katerem ustvarjajo različne zvočne znake. Kot veliko staroselskih ljudstev po svetu se tudi Bušmani ob preselitvi v naseljena območja soočajo z veliko nezaposlenostjo in s težavami glede alkohola.

Afriška zgodba o uspehu
Bocvana je ena redkih afriških držav, ki ji ni vladal diktator in ki se lahko pohvali z vzornim vladanjem, ki ga zahodne države postavljajo za zgled drugim afriškim voditeljem. Gospodarski razvoj je omogočilo odkritje diamantov, ki predstavljajo večino izvoza, to pa je omogočilo izhod iz revščine in oblikovanje enega najuspešnejših gospodarstev na celini.

Prihodki od diamantov so omogočili vzpostavitev razvite mreže izobraževanja in zdravstvene oskrbe. Država se lahko pohvali z enim najvišjih dohodkov na prebivalca, vendar pa je Bocvana tudi država z eno najvišjih stopenj okuženosti s HIV-om na svetu.