Cameronovo
Cameronovo "lepljivi prsti"? Britanski premier zanika, da bi naredil karkoli narobe. Foto: Reuters

Cameron je v odzivu na škandal glede donacij za konservativce pojasnil, da se je to zgodilo trikrat, in poudaril, da na nobeni od teh večerij ni prosil za donacije in da večerje niso bile plačane z davkoplačevalskim denarjem. Napovedal je, da bodo konservativci zaradi afere v prihodnje vsako četrtletje objavili seznam srečanj z donatorji stranke. Zatrdil je, da nihče od donatorjev ni vplival na oblikovanje politike.

Cruddas po razkritju odstopil
Afera je izbruhnila, ko so novinarji časnika Sunday Times ujeli glavnega finančnika konservativne stranke Petra Cruddasa, ki je v zameno za donacije stranki ponujal dostop do Camerona, njegove ekipe za oblikovanje politik in pomembnih ministrov. Za dostop do vrha britanske vlade je zahteval donacije stranki v višini 250.000 britanskih funtov (298.960 evrov) na leto.

Cruddas, ki je v nedeljo odstopil, je razkril, da je Cameron glavne donatorje gostil na sprejemih v svojem uradu v Downing Streetu in v gradu Highclere. Dodal je, da obžaluje "kakršenkoli vtis neprimernosti". Čeprav so Cameron in drugi vidni konservativci obsodili Cruddasovo dejanje, bi škandal lahko okrepil podobo stranke kot prijateljice bogatih.

Dvom o Cameronovi presoji
Cameron se je zaradi afere že znašel na udaru kritikov. Voditelj laburistov Ed Miliband je postavil pod vprašaj Cameronovo presojo. Miliband je dodal, da je interna preiskava konservativcev o aferi farsa in da je zadeva tako resna, da bi bila potrebna bolj temeljita preiskava. "Ta vlada je obljubila transparentnost in obljubila, da bo očistila politiko, sedaj pa ne privoli niti v pravo preiskavo. Ta škandal priča o vodenju in karakterju premierja in vlade," je dejal voditelj opozicije.

Med burno razpravo v parlamentu mu je vladni minister Francis Maude odvrnil, da je tudi v času vladavine laburistov izbruhnilo mnogo škandalov zaradi financiranja stranke.