Ime tabloidnega časnika News of the World je te dni povezano predvsem z notranjimi škandali. Foto:
Ime tabloidnega časnika News of the World je te dni povezano predvsem z notranjimi škandali. Foto:
Primer izginotja in umora Milly Dowler je pred leti pretresel Veliko Britanijo. Foto: Reuters
Medijski imperij Ruperta Murdocha poleg tabloida News of the World, ki je izčrpno poročal o primeru Dowler, med drugim zajema še Fox News, Wall Street Journal, New York Post in založbo Harper Collins. Foto: Reuters

Po besedah Marka Lewisa, odvetnika staršev 13-letne Milly Dowler, katere truplo so našli šest mesecev po izginotju, tabloid z Millyjinega prenosnega telefona po izginotju ni le prestrezal sporočil njene vse bolj razburjene družine, ampak je tudi izbrisal nekaj izmed teh sporočil, ko se je odzivnik zapolnil, in tako sprostil prostor za nova sporočila, da bi jih nato lahko poslušal.
To je preiskovalce zmedlo, Millyjinim sorodnikom pa dalo lažno upanje, saj so mislili, da brisanje sporočil pomeni, da je deklica še živa in da je sporočila izbrisala sama, je povedal Lewis.

Lewis je dejanja časnika označil za "gnusna" in "podla" ter dejal, da je družina Dowler utrpela "hudo gorje, nakopičeno na tragedijo", ko je izvedela, da News of the World "ni premogel nobene človečnosti v tako grozljivem obdobju". Tudi britanski premier David Cameron je bil zgrožen nad domnevnimi dejanji časnika: "Če so obtožbe resnične, je to resnično strašno dejanje in resnično strašna situacija."
Razkritja, o katerih je prvi poročal Guardian, so bila oznanjena v sklopu širše policijske preiskave stalne prakse News of the Worlda prestrezanja telefonskih sporočil zvezdnikov, politikov in drugih javnih osebnosti sredi prvega desetletja v tretjem tisočletju. Časnik je priznal, da je v nekaterih primerih to res počel, ter plačal odškodnino igralki Sienni Miller in še nekaterim drugim. Tabloid toži več ljudi, ki trdijo, da so prisluškovali njihovim telefonom.
Murdochova zaupnica res ni vedela ničesar?
A razkritja o Milly Dowler so pomembna zaradi dveh razlogov. Prvi je, da je bilo domnevno prisluškovanje izvedeno leta 2002, pet let preden so novinarju in preiskovalcu tabloida dokazali, da je kriv prestrezanja telefonskih sporočil kraljeve družine. Primer Dowler daje policiji povod, da razširi preiskavo na zgodnejša leta.

Drugi razlog pa je, da je bila leta 2002 urednica News of the Worlda Rebekah Brooks, zaupnica in ljubljenka Ruperta Murdocha, čigar korporacija je lastnica časnika. Brooksova, danes urednica News International, britanskega oddelka Murdochovega News Corporationa, je vedno zanikala, da bi vedela kar koli o vdiranju v telefonske odzivnike.
Če so obtožbe o vdoru pri primeru Dowler resnične, bi to pomenilo, da bodisi Brooksova ni vedela, kako njen časnik za svoje članke pridobiva informacije o Dowlerjih, bodisi pa je vedela za vdiranje ter to dopuščala.
Morilec obsojen
V izjavi za javnost je News of the World sporočil, da sodeluje s policijo, in dodal: "Ta primer očitno vzbuja veliko zaskrbljenost." Brooksova pa je dejala, če so obtožbe resnične, lahko obljubi najostrejše ukrepe, "saj ta družba ne bo tolerirala takega sramotnega vedenja".

Izginotje Milly Dowler je poželo veliko pozornost britanskih medijev, policija pa je raziskovala številne lažne sledi, preden se je primer "ohladil".
Odkritje njenega trupla v hampshirskih gozdovih pol leta pozneje oblasti ni pripeljalo nič bliže morilcu najstnice. Šest let pozneje so nekdanjega varnostnika v nočnem klubu, Levija Bellfielda, že obsojenega umora dveh deklet in poskusa umora tretje, navedli kot glavnega osumljenca.
Prejšnji mesec so ga zaradi Millyjinega umora obsodili na dosmrtno zaporno kazen; policija meni, da bi lahko bil odgovoren za vrsto drugih nerešenih umorov, poroča New York Times.