Na Downing Streetu 10 so poleg britanske obesili še škotsko zastavo, ki bo tam visela do referenduma. Foto: Reuters
Na Downing Streetu 10 so poleg britanske obesili še škotsko zastavo, ki bo tam visela do referenduma. Foto: Reuters

Ob morebitni zavrnitvi neodvisnosti čaka Škote "svetla prihodnost", je prepričan Cameron, ki se na Škotsko podaja skupaj z vodjo opozicijskih laburistov Edom Milibandom in predsednikom koalicijskih liberalnih demokratov Nickom Cleggom.

"Združeno kraljestvo je dragocena in posebna država. To je na kocki. Zatorej naj ne bo nihče na Škotskem v dvomih: strašno si želimo, da ostanete, nočemo, da bi ta družina narodov razpadla," je v prispevku v časniku Daily Mail zapisal britanski premier.

"Če Združeno kraljestvo razpade, bo razpadlo za zmeraj. Tako je določitev za vas jasna: skok v neznano z glasom 'za' ali svetlejša prihodnost za Škotsko z glasom 'proti'. V Združenem kraljestvu imate lahko najboljše iz obeh svetov," je zapisal in ponovil obljubo, da bi škotski parlament ob morebitni zavrnitvi neodvisnosti prejel dodatne pristojnosti.

Voditelji glavnih treh strank na Otoku, ki po Škotski ne bodo potovali skupaj, so v skupni izjavi pred obiskom sporočili: "Veliko stvari nas ločuje - a o eni zadevi se goreče strinjamo: Združenemu kraljestvu je bolje skupaj."

Omenjeni voditelji so se za obisk odločili v torek, potem ko so ankete pokazale, da se je trend glede podpore neodvisnosti obrnil in so bili podporniki v eni izmed anket celo v rahlem vodstvu pred nasprotniki. V drugi anketi pa sta oba tabora izenačena.

Škotski premier Alex Salmond je Camerona, Clegga in Milibanda že označil za "voditelje Westminstra z najmanj zaupanja doslej" in izrazil mnenje, da bo njihov obisk le še okrepil podporo neodvisnosti.