Civilna partnerstva istospolnih parov so Britanci legalizirali že pred  skoraj 20 leti. Foto: EPA
Civilna partnerstva istospolnih parov so Britanci legalizirali že pred skoraj 20 leti. Foto: EPA

Odločitev za pripravo zakona o istospolnih porokah bi lahko pripeljala do delitev v vladajoči konservativni stranki, saj mu nasprotuje okoli 130 njenih poslancev. Zakon, ki mu močno nasprotujejo nekatere verske skupnosti, bi lahko vplival tudi na koalicijo med konservativci in liberalci.

Zakon bo jasno določal, da Anglikanska cerkev ne bo smela opravljati tovrstnih obredov, saj je dala vedeti, da nasprotuje istospolnim porokam.

Verske skupnosti, ki so tradicionalno naklonjene istospolnim porokam, se bodo lahko odločile, ali bodo opravljale poročne obrede.

Po besedah ministrice za kulturo Marie Miller, ki je predstavila načrt vlade, bo zakon omogočil enakost in sobivanje vere ter zagotovil, da "zakon ostane živa institucija".

Predlog temelji na evropski zakonodaji s področja človekovih pravic in bo vseboval štiri "pravne varovalke", v skladu s katerimi verskim organizacijam in njihovim duhovnikom ne bo treba poročati istospolnih partnerjev.

"Civilna partnerstva so bila velik korak naprej, vendar menim, da je zakon velika institucija. Zakaj bi ga torej zapirali pred ljudmi, ki so istospolno usmerjeni?" se je vprašal premier Cameron.

V Veliki Britaniji so že pred skoraj 20 leti legalizirali civilna partnerstva istospolnih parov. Vlada bo predlog zakona o istospolnih porokah predvidoma predstavila na začetku prihodnjega leta.