Nekdanji ameriški predsednik se je spravil nad Izrael. Foto: EPA
Nekdanji ameriški predsednik se je spravil nad Izrael. Foto: EPA
Palestinci v Gazi in na Zahodnem bregu živijo v pomanjkanju. Foto: EPA

Jimmy Carter, ki se je udeležil literarnega festivala v Walesu, je na tiskovni konferenci spregovoril tudi o Izraelu. "ZDA imajo več kot 12.000 jedrskih bomb, Rusija jih ima približno enako, Velika Britanija in Francija imata nekaj sto jedrskih bomb, Izrael pa jih ima najmanj 150," je povedal Carter.

Nekdanji vodja izraelske vojaške obveščevalne službe Aharon Zivi Farkaš je Carterjev komentar označil za neodgovoren.

Izrael ima jedrsko orožje ali ga nima?
Izrael ni nikoli priznal, da ima jedrsko orožje, a je to v javnosti znano vse od leta 1980, ko so v časopisu Sunday Times objavili, da naj bi imel Izrael med 100 in 200 jedrskimi bombami. To so odkrili, ko so izraelskemu znanstveniku Mordehaju Vanunu, ki je bil zaposlen v jedrskem reaktorju Dimona, ušli nekateri podatki.

ZDA, ključna zaveznica Izraela, je do zdaj sprejemala stanje nevednosti in ni nikoli priznala obstoja oziroma neobstoja izraelskega jedrskega orožja. Šele ameriški obrambni minister Robert Gates je leta 2006 namignil, da bi Izrael lahko imel jedrsko orožje, kar je kmalu za tem potrdil tudi izraelski premier Ehud Olmert.

Carter se je zavzel za Palestince
Jimmy Carter je na konferenci sicer izrazil vso svojo podporo Izraelu kot državi, ni pa bil prizanesljiv do njihove notranje in zunanje politike. "Eden največjih zločinov na svetu je stradanje in zatiranje 1,6 milijona Palestincev," je dejal Carter in svojo trditev podkrepil s statističnimi podatki, da so palestinski otroci pogosto bolj podhranjeni kot otroci v podsaharski Afriki.

B. T.