Kubanski voditelj bo v nedeljo praznoval 80. rojstni dan, na oblasti pa je od leta 1959. Foto: EPA
Kubanski voditelj bo v nedeljo praznoval 80. rojstni dan, na oblasti pa je od leta 1959. Foto: EPA
Okrašeni balkoni na Kubi
Praznovanje Castrovega rojstnega dne bo potekalo tudi brez njega. Foto: EPA

Kubanski časopis Granma poroča o obisku Castra v bolnišnici, kjer se je sprehajal po terapiji in sodeloval v živahnem pogovoru. Prejel je tudi obvestila o nekaterih zadevah in je sploh deloval kot nekdo v pričakovanju novih zmag. Castro se ni pojavil v javnosti od 31. julija, ko je prestal operacijo in je zaradi tega začasno predal oblast svojemu bratu Raulu. Kubanski kulturni minister in član vplivnega politbiroja komunistične partije Abel Prieto je v petek s popolno gotovostjo dejal, da Castro okreva in ljudem sporoča, naj bodo potrpežljivi, saj je na kocki več kot le zdravje ene osebe.

Prostovoljno delo za darilo
Na Kubi je medtem vse pripravljeno za nedeljsko praznovanje Castrovega 80. rojstnega dne, ki ga bodo proslavili tudi ob njegovi odsotnosti. Na protiimperialističnem odru, ki so ga postavili nasproti ameriškega predstavništva v Havani, bo že v soboto zvečer nastopilo več deset glasbenikov, ki bodo ob polnoči zaigrali tudi rojstnodnevno čestitko.

Odbori za obrambo revolucije, ki delujejo v vsaki soseski, so vse Kubance pozvali, naj v nedeljo počistijo svoje bloke. Nekateri Kubanci se bodo v čast svojemu voditelju odpravili na prostovoljno delo, delavci na plantažah sladkornega trsa pa bodo delali dodatne štiri ure.

Chavez na obisk h Castru
Venezuelski predsednik Hugo Chavez bo v Havani obiskal bolnega Castra na njegov rojstni dan. Na tiskovni konferenci ob začetku kampanje za predsedniške volitve je Chavez sporočil, da bo Castru za darilo prinesel dobro torto in nato praznoval 80 let velike osebe naše Amerike.

Chavez, ki je eden največjih Castrovih zaveznikov, je kubanskemu voditelju javno svetoval, naj vzame svoja zdravila za črevesne bolezni, ki so pomagale tudi njemu. Chavez je namreč znan po tem, da v javnosti razlaga o svojih prebavnih motnjah in o tem, kako mu jih je Castro pomagal odpraviti. Po Chavezovih besedah je Castrovo zdravilo, ki je sestavljeno iz ovsene kaše ter ržene in pšenične moke, pravi cunami.