Lavrov in Kerry bosta iskala pot za izhod iz krize. Foto: Reuters
Lavrov in Kerry bosta iskala pot za izhod iz krize. Foto: Reuters
Simferopol
V Simferopolu na Krimu so navdušeno pozdravili premik ure na moskovski čas. Foto: Reuters

Kerry je bil na poti iz Savdske Arabije v domovino, a je nato po telefonskem pogovoru z Lavrovom med poletom spremenil svoje načrte in se preusmeril proti pariški prestolnici, potem ko so se na hitro dogovorili za srečanje, ki bo predvidoma potekalo v večernih urah.

Vodja ruske diplomacije je v soboto zatrdil, da ne nameravajo v Ukrajino napotiti svojih vojakov, a bodo za zaščito tam živečega rusko govorečega prebivalstva uporabili vsa politična, diplomatska in zakonita sredstva, ki so na voljo.

Če Zahod sprejema nezakonito prisvojitev oblasti v Kijevu, mora sprejeti tudi zakonito priključitev Krimskega polotoka k Rusiji, pa je Lavrov dejal v nedeljskem pogovoru za rusko televizijo.

Sam je prepričan, da je šlo v Kijevu za državni udar, medtem ko je odcepitev Krima posledica na referendumu izražene volje ljudstva.

Glede neobvezujoče resolucije Generalne skupščine ZN-a o nezakonitosti referenduma na Krimu, ki jo je podprlo sto držav članic, je Lavrov dejal, da so bile nekatere od njih prisiljene glasovati za resolucijo, saj so jim v nasprotnem primeru grozili s posledicami, kot je zamrznitev posojil.

Ruski zunanji minister je še izrazil upanje, da bodo ZDA in Evropa pozvali začasne ukrajinske oblasti, da obračunajo z desničarskimi skrajneži in jim odvzamejo nezakonito pridobljeno orožje.

Obama in Putin izmenjala stališča
Za srečanje med Kerryjem in Lavrovom je padla odločitev po sobotnem telefonskem pogovoru med ameriškim predsednikom Barackom Obamo in Vladimirjem Putinom, ki sta izmenjala stališča do krize v Ukrajini in načrte za diplomatsko rešitev spora, ki je zaostril odnose med Rusijo in Zahodom.

Glavna tema pogovora je bil ameriški predlog za rešitev krize, ki je bil sprejet skupaj z ukrajinskimi oblastmi in predvideva napotitev mednarodnih opazovalcev na Krimski polotok, kjer bi nadzirali pravice rusko govorečih prebivalcev ter vrnitev ruskih vojakov v njihova oporišča.

Putin je Obamo opozoril na skrajneže v Ukrajini, ki po zamenjavi oblasti v Kijevu ustrahujejo miroljubno prebivalstvo, in ob tem načel tudi vprašanje pretežno rusko govoreče pokrajine Pridnestrje v Moldaviji, ki se zavzema za priključitev Rusiji.