Parlament je sestavljen in dela, vlade pa ni in ni ... Foto: EPA
Parlament je sestavljen in dela, vlade pa ni in ni ... Foto: EPA

S to številko je prehitela Nizozemsko, ki je bila leta 1977 brez vlade 208 dni. Belgija pa bi lahko mejo premaknila tudi do 300 dni ali še dlje, saj politične krize v državi še zdaleč ni konec, prav nasprotno, v zadnjih dneh se je le še poglobila. Flamske in frankofonske stranke se namreč nikakor ne morejo dogovoriti o oblikovanju vlade, jedro spora so različni pogledi na reformo političnega sistema.

Kdor koli poskusi, kmalu obupa
V četrtek je tako obupal tudi posrednik Johan Vande Lannote, ki ga je imenoval belgijski kralj Albert II., da bi našel rešitev za sprte belgijske politike. Vande Lanotte je kralju podal odstop, potem ko njegovega kompromisnega predloga dan prej nista podprli dve ključni flamski stranki, najmočnejša N-VA Barta de Weverja, ki se zavzema za razpad Belgije, in zmernejša CD & V Wouterja Beka, ker naj predlog ne bi bil dovolj dodelan. Drugih pet strank, ki so sodelovale v pogajanjih - valonski socialisti, Zeleni in centristi ter flamski socialisti in Zeleni - pa je bilo s predlogom zadovoljnih.

"Konja lahko pripelješ do vode, ne moreš pa ga prisiliti, da bo pil. Preprosto ni dovolj volje za pogajanja," je obupano izjavil.

Eden izmed scenarijev tudi razpad države
Politična kriza v Belgiji se tako nadaljuje že vse od volitev 13. junija lani, ki niso prinesle jasnega zmagovalca, državo pa so porinile na rob razpada. Vsa dozdajšnja prizadevanja za dosego kompromisa, ki bi v državi omogočil oblikovanje vlade, so propadla. Država je v drugi polovici leta 2010 predsedovala tudi Evropski uniji, a le s tehnično vlado.

N-VA je sicer na volitvah pobrala največ, to je 28 odstotkov glasov. Stranka, ki zastopa 6,2 milijona flamsko govorečih Belgijcev, se pritožuje, da ti plačujejo račune za 4,5 milijona francosko govorečih sodržavljanov. Stranka želi več avtonomije in oblasti, a njene zahteve so pri valonskih socialistih, ki so na junijskih volitvah pobrali največ glasov v Valoniji, naletele na gluha ušesa.

Postopek oblikovanja nove vlade je v Belgiji zapleten, saj mora zmagovalec volitev v največji pokrajini Flandriji, ki sicer običajno postane premier, pri sestavi vlade upoštevati jezikovno ravnovesje in v koalicijo povabiti frankofonske partnerje.

Če bo Belgija brez vlade vztrajala še do 30. marca, bo posekala celo svetovni rekord vodenja države brez vlade, ki ga za zdaj s 289 dnevi ima Irak.