Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je posvarila, da se bo število okuženih s smrtonosnim virusom ebole do novembra potrojilo na 20.000, če države ne bodo odločneje ukrepale v boju proti tej bolezni. Foto: Reuters
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je posvarila, da se bo število okuženih s smrtonosnim virusom ebole do novembra potrojilo na 20.000, če države ne bodo odločneje ukrepale v boju proti tej bolezni. Foto: Reuters
Za ebolo umrlo več kot 3.000 ljudi

Smrtnih primerov je v Liberiji kar trikrat več kot v Gvineji ali Sierri Leone, poroča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V Nigeriji in Senegalu, kjer so odkrili primere ebole, v zadnjih tednih ni bilo novih smrtnih žrtev te bolezni. Za omenjene tri najhuje prizadete države je Mednarodni denarni sklad odobril 102 milijona evrov finančne pomoči.

Klinični preizkusi cepiva že potekajo
Zdravila ali cepiva proti eboli še ni. Je pa obetavno novico v petek sporočil WHO. Za zdaj sicer še poskusno cepivo proti eboli, ki ga razvijata britanski farmacevtski velikan GlaxoSmithKline in ameriški NewLink Genetics, naj bi šlo na tržišče na začetku prihodnjega leta.

Pomočnica generalnega direktorja WHO-ja Marie-Paule Kieny je pojasnila, da so se nekateri klinični poskusi začeli v ZDA, v Maliju pa naj bi jih začeli izvajati naslednji teden. Če se bodo cepiva izkazala za varna, bi jih zdravstveni delavci lahko uporabljali že novembra, za širšo uporabo pa naj bi bila na voljo na začetku prihodnjega leta.

Umrl španski misijonar
V španski bolnišnici je v četrtek umrl katoliški misijonar, ki se je z virusom ebole okužil v Sierri Leone. 69-letni Manuel Garcia Viejo je v Španijo prispel pred dnevi, v izolaciji pa se je zdravil v madridski bolnišnici.

Najhujši izbruh ebole v zgodovini
Izbruh ebole na zahodu Afrike je najhujši izbruh te bolezni v zgodovini. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se virus širi hitreje, kot ga lahko nadzorujejo, in da je to največji izziv, s katerim se je srečala mednarodna skupnost. Varnostni svet Združenih narodov pa je sprejel resolucijo, kjer so zapisali, da je epidemija ebole grožnja mednarodnemu miru in varnosti.

Smrtonosni virus se prenaša s telesnimi tekočinami - z znojem, s krvjo in slino. Simptomi okužbe so visoka temperatura, krvavitve in poškodba osrednjega živčevja. Pri okuženem se največkrat pojavi krvavitev v prebavnem traktu, ki v 90 odstotkih vodi v smrt. Inkubacijska doba je 21 dni, za zdravljenje pa ni cepiva ali zdravila. Zdravniki lahko le blažijo simptome, tako da okuženega hidrirajo in mu zbijajo vročino.

Za ebolo umrlo več kot 3.000 ljudi