V Pragi opažajo povečano dejavnost ruskih tajnih služb. Foto: EPA
V Pragi opažajo povečano dejavnost ruskih tajnih služb. Foto: EPA

V letnem poročilu češka Varnostnoinformacijska služba (BIS) piše, da je Rusija lani napotila "izredno veliko" tajnih agentov na svoje veleposlaništvo v Pragi, kar sovpada z zaostrovanjem odnosov med Moskvo in zahodnimi državami zaradi krize v Ukrajini.

Češke varnostnoobveščevalne službe že dolgo opozarjajo na delovanje ruskih tajnih služb v njihovi državi, kamor Rusi radi potujejo in kupujejo nepremičnine.

BIS ugotavlja, da ruski in tudi kitajski vohuni izkoriščajo politike in novinarje za širjenje ruskega vpliva in gospodarskega interesa. "Rusko in kitajsko veleposlaništvo imata zaposlene tajne agente, ki delujejo pod diplomatsko krinko," piše v poročilu. Tajni agenti pripotujejo kot turisti, strokovnjaki, akademiki ali poslovneži.

Nazadnje so na Češkem zaznali povečano dejavnost ruskih tajnih služb leta 2007, ko sta bila Praga in Washington v pogovorih o namestitvi delov ameriškega protiraketnega ščita v državi. Te načrte so potem opustili pod predsednikom Barackom Obamo.

Trenutna levosredinska češka vlada je pri tokratni zaostritvi odnosov med Zahodom in Rusijo ubrala previden pristop in veliko predstavnikov češke politike je nasprotovalo sankcijam proti Rusiji, čeprav je Praga nato podprla sankcije Evropske unije.