Bacheletova po čilski ustavi ni mogla opravljati dveh zaporednih mandatov, a ob odhodu je bila izredno priljubljena. Čilenci je očitno še niso pozabili. Foto: Reuters
Bacheletova po čilski ustavi ni mogla opravljati dveh zaporednih mandatov, a ob odhodu je bila izredno priljubljena. Čilenci je očitno še niso pozabili. Foto: Reuters

Nekdanja predsednica je v prvem krogu zbrala 47 odstotkov glasov, predstavnica konservativcev Evelyn Matthei pa 25 odstotkov. "Nocoj smo zmagali in prizadevali si bomo za odločno zmago decembra," je dejala Bacheletova po objavi izidov prvega kroga volitev.

Za zmago v prvem krogu bi bilo sicer treba zbrati več kot 50 odstotkov glasov. Drugi krog volitev bo 15. decembra.

Poleg Bacheletove in Mattheijeve se je za predsedniški položaj, ki ga zapušča Sebastian Piñera, potegovalo še sedem kandidatov.

Velik prepad med revnimi in bogatimi
62-letna Michele Bachelet je pred volitvami napovedovala, da se bo zavzela za reforme, ki bodo usmerjene v zmanjšanje velike razlike med revnimi in bogatimi v državi. Uzakoniti želi splav in dvigniti davke za podjetja, s čimer bi zagotovili brezplačen študij.

Čile ima enega najvišjih bruto domačih proizvodov na prebivalca v Južni Ameriki - ta presega 22.000 dolarjev -, kljub temu pa polovica izmed 17 milijonov ljudi zasluži manj kot 500 dolarjev na mesec.

Bacheletova je hči nekdanjega generala, sicer pa ločena mati treh otrok. Podpira jo zavezništvo socialistov, krščanskih demokratov in komunistov.

60-letna Evelyn Matthei je bila do zdaj ministrica za delo, prej pa poslanka skrajno konservativne Neodvisne demokratične unije. Tudi njen oče je bil general. Z Bacheletovo se poznata še iz otroštva, saj sta bili sosedi. Kot deklici sta se pogosto skupaj igrali v letališkem oporišču, v katerem sta delala njuna očeta, a ob prihodu generala Augusta Pinocheta na oblast sta se njuni družini znašli na različnih bregovih.