Barros je bil kljub protestom posvečen. Foto: Reuters
Barros je bil kljub protestom posvečen. Foto: Reuters
Protestniki, zbrani pred katedralo v Osornu. Foto: Reuters

Protestniki - v Osornu se jih je pred katedralo zbralo okoli 650 - trdijo, da je Barros zlorabil svoj položaj in skušal ustaviti preiskavo proti Fernandu Karadimi.

58-letni Barros obtožbe zavrača. "Nikdar nisem vedel - ali pa bi si lahko sploh predstavljal - za resna dejanja, ki jih je ta duhovnik zagrešil proti žrtvam," je zapisal Barros v pismu, ki ga je v ponedeljek razposlal duhovnikom.

Pismo papežu Frančišku
Kot poroča BBC, se je pod pismo, v katerem čilski verniki papeža Frančiška moledujejo, naj premisli o Barrosovem imenovanju, podpisalo več kot tisoč ljudi.

"Menim, da Rimskokatoliška cerkev ne posluša svojih podanikov," je za časnik La Tercera dejal čilski krščanskodemokratski kongresnik Sergio Ojeda. "Zato pozivamo škofa Barrosa, naj pokaže dostojanstvo in odstopi, s tem pa naredi konec temu perečemu problemu."

Vrhovni možje čilske Rimskokatoliške cerkve in večina lokalnih oblasti se niso udeležili obreda v Osornu, ki so ga skušali protestniki na vsak način ustaviti. Dogodek so varovali številni policisti, pri tem pa so aretirali tri ljudi. Na obredu pa so bili tudi Barrosovi podporniki, ki pravijo, da gre za dobrega, samo pogosto napačno razumljenega moža.

Karadima kriv spolnih zlorab
Juan Barros je bil varovanec očeta Karadime, ki je dolga desetletja bedel nad mladimi novici (duhovniškimi pripravniki), maševal v znani cerkvi v čilski prestolnici Santiago ter bil eden od najbolj spoštovanih in vplivnih duhovnikov v Čilu.

Februarja 2011 je Vatikan spoznal takrat 81-letnega Karadimo za krivega spolnih zlorab otrok in mu naložil dosmrtno "pokoro in molitev" v samostanu v Santiagu.

Čez nekaj mesecev je sodnik obtožnico proti Barrosu ovrgel, češ da je od očitanih zločinov minilo že preveč časa.