Ljudje so v paniki bežali  iz zgradb in objektov. Foto: Reuters
Ljudje so v paniki bežali iz zgradb in objektov. Foto: Reuters
Silovit potres v Čilu

Zaradi nevarnosti pred cunamijem potekajo evakuacije obalnih območij in rudnikov. Nekateri kraji so brez elektrike in vode, ocene škode pa še ni.

Po poročanju ameriške geološke službe je bil epicenter potresa v globini 33 kilometrov in okrog 54 kilometrov zahodno od mesta Illapela v osrednjem delu Čila.

Nevarnost pred cunamijem
Pristojne službe so za vso čilsko in perujsko obalo, pa tudi za Kalifornijo, Havaje, Japonsko, Antarktiko in večino južnega Tihega oceana izdale opozorilo pred večjim cunamijem. Iz Čila že poročajo o skoraj petmetrskih valovih, del obale je poplavljene. Cunami je mogoč tudi v Francoski Polineziji, manjši valovi pa lahko dosežejo tudi Japonsko in Novo Zelandijo.

Visoka stopnja pripravljenosti
Oblasti južnoameriške države so ukazale evakuacijo obalnih območij med mesti Arico in Puerto Aysen zaradi nevarnosti cunamija. Notranji minister Jorge Burgos pa je novinarjem povedal, da dobivajo poročila o poškodovanih zgradbah v Illapelu. Nekaj obalnih mest naj bi doživelo poplave.

Zadnji potres z močjo 8,2 stopnje je lani na severu Čila povzročil smrt šestih ljudi, domove pa jih je zapustilo okrog milijon. Februarja 2010 je v potresu z močjo 8,8 umrlo 500 ljudi, nastala škoda je bila ocenjena na 30 milijard dolarjev.

Silovit potres v Čilu