Maria Segovia, sestra ujetega rudarja Daria Segovia, pozdravlja preživela v letalski nesreči leta 1972, in sicer Gustava Zerbina (tretji z leve) in Pedra Algorta (četrti z leve). Foto: EPA
Maria Segovia, sestra ujetega rudarja Daria Segovia, pozdravlja preživela v letalski nesreči leta 1972, in sicer Gustava Zerbina (tretji z leve) in Pedra Algorta (četrti z leve). Foto: EPA
Rudarji čile
Rudarji so 700 metrov pod zemljo ujeti že od 5. avgusta. Foto: EPA

Preživeli potniki so se z rudarji, ki so ujeti 700 metrov pod zemljo, pogovarjali po videopovezavi. "Tako, kot smo nesrečo preživeli mi in zdaj živimo normalno življenje, tako bodo rešili tudi njih in znova bodo lahko zaživeli svoje sanjsko življenje. Samo poglejte nas. Pred 38 leti nas je nesrečo preživelo 16 in še vedno smo živi. Dokazano je, da lahko človek preživi tudi najtežje preizkušnje in tudi oni jih bodo," je za BBC dejal Pedro Algora, eden izmed preživelih.

Štirje Urugvajci, ki so prišli spodbujat rudarje, so bili namenjeni na ragbijevsko tekmo v čilsko prestolnico Santiago, ko se je njihovo letalo zaletelo v steno gorovja. Na višini 3.000 metrov je v ekstremnih pogojih 72 dni preživelo le 16 izmed 45 potnikov. Dvanajst ljudi je umrlo ob samem trku letala, 17 potnikov je umrlo pozneje. Za preživetje so morali ponesrečenci jesti tudi človeško meso, kar je bil navdih za knjižno uspešnico in film "Alive" ali "Živi" (1993).

Dejanje Urugvajcev so pozdravili tudi sorodniki čilskih rudarjev. "Za svoje preživetje so se morali zelo bojevati. Zdaj, ko jih vidim, je moje srce napolnjeno s srečo," je dejala sestra ujetega rudarja Datia Segovia.

Inženirji razmišljajo o novih možnostih za rešitev rudarjev
Reševalci so v ponedeljek začeli vrtati 700 metrov dolg in 60 centimetrov širok predor. Do zdaj jim je uspelo zvrtati nekaj več kot 40 metrov globoko, kljub vsemu pa še vedno razmišljajo o novih možnostih, s katerimi bi ujete rudarje prepeljali na površino prej kot v treh mesecih.

Vodja inženirjev Andreas Sougarret je pred dnevi razkril tudi dva alternativna načrta za rešitev rudarjev. Poleg obstoječega vrtanja z vrtalnikom T-130, bodo kmalu začeli vrtati predor tudi s hitrejšim vrtalnikom (Strata 950), s katerim bodo razširili obstoječi predor in tako rudarjem po njem pošiljali najnujnejše stvari za preživetje. T. i. načrt C pa predvideva uporabo naprave za vrtanje naftnih vrtin. Z vrtanjem naj bi začeli 18. septembra, a je težava v tem, da potrebujejo za postavitev te naprave ravno ploščad v velikosti nogometnega igrišča.