Clinton je Haitijcem obljubil izboljšanje dostave pomoči. Foto: EPA
Clinton je Haitijcem obljubil izboljšanje dostave pomoči. Foto: EPA
Haiti
Obama, verjamemo v spremembo? Foto: EPA
Haiti
Haitijec počiva na klopci pred porušeno predsedniško palačo v Port-au-Princeu. Foto: EPA

"Skušam priti do dna težav, del katerih je tudi zagotavljanje zadostne količine hrane in vode," je dejal nekdanji ameriški predsednik po obisku klinike v Port-au-Princeu. Bill Clinton je bolnišnici obljubil pomoč v obliki zdravil, hrane in generatorjev, saj ob številnih bolnikih z nalezljivimi boleznimi skrbijo še za 6.000 beguncev.

Obisk Clintona spremljali protesti
Clinton je obiskal tudi sedež vlade, kjer ga je v petek pričakalo 200 jeznih ljudi, ki so protestirali zaradi pomanjkanja šotorov in ustreznih bivališč. Približno enako število jih je protestiralo tudi pred ameriškim veleposlaništvom. Okoli milijon Haitijcev, ki so po potresu 12. januarja ostali brez domov, se tri tedne po potresu še vedno spopada s pomanjkanjem hrane in vode zaradi težav pri dostavi pomoči.

ZDA ne bodo posredovale v primeru ugrabitve haitijskih otrok
Posebni odposlanec in koordinator pomoči ZN-a za Haiti se ob obisku ni mogel izogniti vprašanju glede desetih Američanov, ki jih je haitijsko tožilstvo v četrtek obtožilo ugrabitve otrok. Ti so pred tednom dni v Dominikansko republiko poskušali odpeljati 33 haitijskih otrok, za katere so trdili, da so sirote, nato pa se je izkazalo, da so otroci imeli starše. Clinton je poudaril, da ne namerava posredovati v postopku, saj to ni v njegovi pristojnosti. Kot je pojasnila njegova žena, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, je dogodek v pristojnosti haitijskega pravosodja.

Odvetnik obtoženih Američanov je v soboto povedal, da je sodnik zavrnil prošnjo za pogojni izpust, zato so Američane odpeljali v zapor. Zaslišanje je predvideno za prihodnji teden, priprave na sojenje pa bi lahko trajale mesece.

Pomoč na Haiti še vedno prihaja
V skladu z odločitvijo Varnostnega sveta ZN-a je na Haiti že prispelo dodatnih 1.500 policistov, ki bodo pomagali haitijski policiji. Do konca meseca naj bi v državo prispelo še 500 policistov, so sporočili z ZN-a.