Združeni narodi menijo, da je pri razdeljevanju hrane manj nasilja, če v vrstah stojijo le ženske. Foto: EPA
Združeni narodi menijo, da je pri razdeljevanju hrane manj nasilja, če v vrstah stojijo le ženske. Foto: EPA

V četrtek je skoraj 160.000 haitijskih žensk dobilo po 25-kilogramsko vrečo riža, predstavniki Združenih narodov, ameriških in drugih sil ter haitijska vlada pa so dejali, da so zadovoljni z učnkovitostjo razdeljevanja pomoči. Skoraj mesec dni po potresu je tako začelo delovati vseh 16 središč za razdeljevanje pomoči v prestolnici in zunaj nje.

Do zdaj je do pošiljk hrane prišlo 600.000 prizadetih v katastrofalnem potresu, ki je Port-au-Prince stresel 12. januarja. "Čaka nas še veliko dela in še dolga pot, a sistem zdaj deluje in hrano lahko nemoteno dobavljamo v mesto," je dejal predstavnik ZN-a Marcus Prior.

Ženske hrano bolj pravično razdelijo
Kupone za prevzem hrane so v začetku dobivale le ženske, ki so tudi edine lahko stale v dolgih vrstah. "Naše dolgoletne izkušnje pri razdeljevanju hrane namreč kažejo na to, da če hrano damo ženskam, je večja verjetnost, da bo pravično in enakomerno razdeljena med vse družinske člane, tudi med moške."

Po uradnih podatkih je potres zahteval več kot 200.000 življenj Haitijcev. 300.000 ljudi je bilo ranjenih, več kot milijon pa jih je ostalo brez strehe nad glavo.