Ob morebitni obsodbi ameriškim misijonarjem grozi dolga zaporna kazen. Foto: EPA
Ob morebitni obsodbi ameriškim misijonarjem grozi dolga zaporna kazen. Foto: EPA

Večinoma pripadnike Baptistične cerkve iz ameriške zvezne države Idaho so prejšnji teden prijeli na meji, ko so v sosednjo Dominikansko republiko skušali nezakonito prepeljati avtobus otrok, za katere so trdili, da so v katastrofalnem januarskem potresu izgubili starše.

Namestnik haitijskega državnega tožilca Jean Ferge Joseph je priprtim Američanom dejal, da je njihov primer predal preiskovalnemu sodniku. "Ta sodnik vas lahko izpusti ali pa vas zadrži za nadaljnje preiskave," je namestnik dejal petim moškim in petim ženskam, ki zanikajo obtožbe in zatrujejo, da so skušali le pomagati peščici od tisočih otrok in jih prepeljati v sirotišnico v Dominikanski republiki.

Večina otrok ni sirot
Po prijetju so ugotovili, da večina od omenjenih otrok sploh ni sirot. Po poročanju haitijske policije so nekateri starši povedali, da so otroke zaupali misijonarjem, ki so zatrjevali, da jim bodo zagotovili izobrazbo in boljše življenje. Haitijski premier Jean-Max Bellerive jih je označil za ugrabitelje.

Primer je velika sramota za Američane, ki vodijo humanitarno operacijo na razrušenem Haitiju, kjer je v potresu po uradnih podatkih umrlo več kot 200.000 ljudi, okoli 300.000 pa jih je bilo ranjenih.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva P. J. Crowley je dejal, da se ZDA ne bodo vpletale v primer, so pa v stikih s haitijskimi oblastmi, da bi bile seznanjene z njegovim potekom.