Maršal Tantavi velja za zanesljivega zaveznika ZDA, ki se nelagodno soočajo z zmago Muslimanske bratovščine na parlamentarnih in predsedniških volitvah v Egiptu. Foto: EPA
Maršal Tantavi velja za zanesljivega zaveznika ZDA, ki se nelagodno soočajo z zmago Muslimanske bratovščine na parlamentarnih in predsedniških volitvah v Egiptu. Foto: EPA
Protiameriški protest v Kairu
Večina Egipčanov z ogorčenjem gleda na tiho zavezništvo z Izraelom, ki pa ga ZDA tako rekoč zahtevajo. Foto: EPA

Na dobro uro trajajočem srečanju z maršalom Tantavijem sta s Clintonovo govorila o procesu tranzicije v Egiptu ter dialogu med vojaškim svetom in novoizvoljenim predsednikom Mohamedom Mursijem. Clintonova je podprla "popolno tranzicijo" in izrazila upanje, da bo prvi demokratično izvoljeni predsednik Egipta "dobil polno avtoriteto".

Obrnil hrbet Mubaraku in zavladal
Tantavi je obrambni minister Egipta že od leta 1991 in je vseskozi veljal za drugega moža režima Hosnija Mubaraka. Med revolucijo januarja in februarja lani pa je vojska zavrnila posredovanje proti protestnikom in obrnila hrbet Mubaraku. Po odstopu "faraona", ki je Egiptu vladal tri desetletja, je dejansko oblast prevzel vrhovni svet oboroženih sil, kateremu seveda predseduje 76-letni maršal.

Neizogiben spopad predsednik - vojska
V Egiptu medtem poteka merjenje moči med Mursijem, zmagovitim političnim voditeljem Muslimanske bratovščine, in vojaškim svetom, ki si je tik pred 2. krogom po svojem okusu prikrojil ustavo in močno omejil pravice predsednika ter zagotovil, da si nova civilna oblast ne bo mogla podrediti vojske. Med drugim je vojska ob pomoči sebi podrejenega sodišča tudi razpustila parlament, v katerem so imeli islamisti večino.

Vojska odvisna od ameriške vojaške pomoči
Clintonova in Tantavi sta uradno razpravljala še o gospodarskem sodelovanju, neuradno pa predvsem o nadaljevanju ameriške vojaške pomoči Egiptu. ZDA so bile v času režima predsednika Mubaraka in njegovega predhodnika Anverja Sadata tesna zaveznica najvplivnejše arabske države. Uradnemu Kairu in njegovi vojski so v Washingtonu vsako leto namenile poldrugo milijardo dolarjev pomoči, ob tem pa imata državi sklenjeni tudi orožarske posle v vrednosti več milijard dolarjev.

Washington skrbijo odnosi z Izraelom
Namen dvodnevnega obiska Clintonove v Kairu naj bi bil predvsem to, da spozna novega predsednika in ugotovi, kako resen je glede ohranjanja dobrih odnosov z Izraelom ter boja proti teroristom na Sinajskem polotoku in tihotapljenju orožja čez egiptovsko-izraelsko mejo.

Clintonova je prva visoka predstavnica Zahoda, ki se je sešla z Mursijem, potem ko je ta junija prevzel predsedniški položaj. Bela hiša je junija sicer izrazila zadovoljstvo ob prvih izjavah Mursija po izvolitvi. Še posebej naj bi bili v Washingtonu veseli obljube islamističnega predsednika, da bo spoštoval mednarodne zaveze. S tem naj bi namreč ciljal predvsem na mirovno pogodbo Egipta z Izraelom.

Iz Kaira v Jeruzalem
Ameriška državna sekretarka, ki je v nedeljo zvečer iz Egipta odpotovala v Izrael, se je ob koncu dvodnevnega obiska srečala tudi s predstavniki civilne družbe in podjetniki.