Mursi je dobil vabilo za obisk ZDA, ki Egiptu letno namenijo za 1,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Foto: EPA
Mursi je dobil vabilo za obisk ZDA, ki Egiptu letno namenijo za 1,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči. Foto: EPA

Egiptovsko ustavno sodišče je 15. junija odločilo, da so bile lanske parlamentarne volitve v nasprotju z ustavo in jih je zato razveljavilo. Odločitev sodišča je podprl vladajoči vojaški svet, kar je razjezilo islamiste iz Muslimanske bratovščine, ki ji pripada Mursi in imajo prek svoje stranke večino v parlamentu.

Predsednik je zdaj poslance pozval, naj se znova zberejo in začnejo delo. Izvoljeni parlament bo deloval, dokler ne bodo izvedene nove parlamentarne volitve, ki bodo potekale v 60 dneh od sprejetja nove ustave, ki pa je ni za pričakovati še nekaj mesecev.

Po razsodbi ustavnega sodišča je vojaški svet sprejel niz ustavnih dopolnil, s katerimi si je med drugim prisvojil zakonodajno oblast in močno okrnil pristojnosti novega predsednika. Vojska je novemu predsedniku oblast predala 30. junija.

Vojaški svet je po odločitvi Mursija sklical izredno sejo, na kateri so preučili posledice predsednikovega ukaza.

Ameriški predsednik Barack Obama je medtem Mursija povabil, da septembra obišče ZDA, ko se bo udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN-a v New Yorku.

Washington je bil tesen zaveznik strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in je pazljivo pospremil zmago islamistov na volitvah. Lani so tako ZDA vzpostavile tudi uradne stike z Muslimansko bratovščino.