ZDA in Kitajska ostajata najpomembnejša trgovska partnerja, ki tudi krojita politiko sveta. Foto: EPA
ZDA in Kitajska ostajata najpomembnejša trgovska partnerja, ki tudi krojita politiko sveta. Foto: EPA
Hilary Clinton
Clintonova je imela na programu še srečanji s premierjem Ven Džiabaom in namestnikom premierja Li Kečiangom. Foto: EPA

A ob tem je državna sekretarka ZDA dodala, da imata državi različne poglede na Sirijo, Severno Korejo in ameriško vlogo na azijsko-tihomorskem območju.

"Nimamo enakih pogledov na vse," je po srečanju z zunanjim ministrom Jang Džiečijem in predsednikom Hu Džintaom dejala Clintonova. "Toda poudarili smo pomen dialoga in sodelovanja, tako da lahko premagujemo te razlike," je dodala ameriška zunanja ministrica.

Kitajci zagotavljajo svobodo plovbe
Jang je poudaril, da sta se strani dogovorili, da si bosta prizadevali za krepitev vzajemnega zaupanja in "odstranitev dvomov" v odnosih v azijsko-tihomorski regiji. "Upamo, da bosta Kitajska in ZDA sodelovali v razvoju pozitivnega in pragmatičnega odnosa," je dejal na skupni novinarski konferenci s Clintonovo.

Kitajska stran je obljubila, da bo zagotovila svobodno plovbo v Južnokitajskem morju, kjer so v zadnjem času izbruhnile napetosti med sosednjimi državami, ki si vse lastijo sporno območje. "Svoboda in varnost plovbe v Južnokitajskem morju je zagotovljena," je poudaril Jang. "Za Kitajsko in sosednje države je Južnokitajsko morje resnično življenjska črta za menjavo, trgovino in blagovni promet," je dodal kitajski zunanji minister.

Sirija ostaja tema razhajanj
Clintonova in Jang sta govorila tudi o Severni Koreji, Iranu, Siriji in drugih mednarodnih vprašanjih. Ameriška državna sekretarka je izrazila razočaranje, ker Kitajska in Rusija ne privoljujeta v ostrejše sankcije proti Siriji.

"Nobena skrivnost ni, da smo razočarani nad rusko in kitajsko blokado ostrejših resolucij Varnostnega sveta, in upamo, da se bomo zedinili na resnični poti v smeri končanja nasilja v Siriji," je poudarila Clintonova. Po njenih besedah diplomati razpravljajo o "dodatnih poteh" za končanje nasilja. "Najboljša pot ostaja zedinjenje v Varnostnem svetu ZN-a," je menila Clintonova.

Peking stoji za posebnim odposlancem
Jang je pristavil, da je nedavno govoril po telefonu z novim odposlancem ZN-a in Arabske lige za Sirijo Lahdarjem Brahimijem in mu zagotovil, da Kitajska "v celoti podpira njegova posredniška prizadevanja". "Podpiramo obdobje politične tranzicije v Siriji," je dejal vodja kitajske diplomacije.