Clintonova in Obama sicer o posebnih odposlancih še nista govorila. Foto: EPA
Clintonova in Obama sicer o posebnih odposlancih še nista govorila. Foto: EPA
Richard Holbrooke
Holbrooke je bil v administraciji Bill Clintona posrednik na Balkanu. Foto: EPA

Clintonova želi to doseči z večjim proračunom, s posebnimi odposlanci za krizna področja in širšo vlogo v boju proti svetovni gospodarski krizi. Viri blizu novoizvoljenega predsednika Baracka Obame, ki je Clintonovo imenoval za zunanjo ministrico, poročajo, da si Clintonova želi za svojega namestnika imenovati Jacoba Lewa, ki je v administraciji Billa Clintona skrbel za proračun, ter Jamesa Steinberga, ki je bil Clintonov svetovalec za nacionalno varnost.

Nova administracija bo najverjetneje želela imenovati tudi več odposlancev, pri čemer bi lahko po poročanju nekaterih virov večjo vlogo dobili Richard Holbrooke in Dennis Ross ter še nekateri drugi diplomati, ki so imeli v Clintonovemu predsedovanju glavno vlogo v posredovanju na Balkanu in Bližnjem vzhodu.

Želja tudi po večjem vplivu v gospodarstvu
Clintonova si želi tudi večjo vlogo v gospodarskih zadevah, ki jih je v Bushevi administraciji v glavnem vodilo finančno ministrstvo. Za pomočnico na tem področju naj bi si želela Lauro D'Andreo Tayson, ki je v vladi Clintona vodila svet gospodarskih svetovalcev. Omenjeni nameni Clintonove bi lahko povzročili spore z drugimi vplivnimi člani Obamovega kabineta.

Holbrooke za Afganistan in Pakistan?
Obama in Clintonova se sicer o odposlancih še nista pogovarjala, v javnosti pa se pojavljajo ugibanja, da bi lahko Ross postal odposlanec za Bližnji vzhod. Za to mesto bi lahko bila kandidata tudi Holbrooke in Martin Indyk, nekdanji ameriški veleposlanik v Izraelu. Po nekaterih poročilih bi lahko Hoolbroke postal odposlanec za Afganistan, Pakistan in verjetno tudi Iran.

Administracija dosedanjega predsednika Georgea Busha se sicer ni preveč zanašala na posebne odposlance, večino mirovnih pobud je namreč vodila kar sama ministrica Condoleezza Rice. Predvsem se je ukvarjala z Bližnjim vzhodom, a večjega napredka ni dosegla.

M. R.