Direktor FBI-ja James Comey ni potrdil navedb Donalda Trumpa o prisluškovanju.
Direktor FBI-ja James Comey ni potrdil navedb Donalda Trumpa o prisluškovanju. "Noben predsednik ne more enostransko ukazati prisluškovanja nikomur," je zagotovil Comey. Foto: Reuters
Michael Rogers
Direktor agencije za nacionalno varnost (NSA) Mike Rogers je dejal, da so kljub zadnjim zapletom odnosi z britanskimi in nemškimi obveščevalci dovolj trdni. Foto: Reuters
Comey zanikal obtožbe o prisluškovanju Trumpu

Domneve o prisluškovanju je sprožil Trump sam, potem ko je pred kratkim na Twitterju zapisal, da mu je njegov predhodnik Barack Obama ob koncu predvolilne kampanje prisluškoval v njegovi stolpnici Trump Tower.

"Z vsem spoštovanjem do predsednikovih tvitov nimam nobenih informacij, ki bi potrjevale te tvite. Enako trdim za celoten FBI," je odboru za obveščevalno dejavnost ameriškega kongresa dejal Comey.

Njegove besede je potrdil tudi direktor agencije za nacionalno varnost (NSA), admiral Mike Rogers, ki je odločno zavrnil obtožbe Bele hiše, da so za Obamo Trumpu prisluškovali Britanci. Rogers je bil prav tako zaslišan v kongresu.

FBI preiskuje rusko vmešavanje
Je pa Comey potrdil, da FBI preiskuje domnevno vmešavanje Rusije v predvolilno kampanjo. Preiskava vključuje tudi potencialne povezave med posamezniki iz Trumpovega štaba in predstavniki ruske vlade. "Ker preiskava še poteka, ne morem povedati, kaj in koga natančno preučujemo," je pojasnil Comey.

Comey je dejal, da po navadi javno ne potrjujejo poteka preiskav. Ampak pravosodno ministrstvo ga je tokrat pooblastilo, da preiskavo potrdi, ker obstaja velik javni interes. V nadaljevanju je potem vztrajno zavračal poskuse demokratov, da pridejo do podrobnejših informacijah o sami preiskavi.

Rusija se je vpletala, a to ni spremenilo izidov volitev v ključnih državah
Comey in Rogers sta priznala, da nimata nobenih dokazov ali informacij o tem, da bi rusko vpletanje spremenilo izide volitev v Michiganu, Pensilvaniji, Wisconsinu, Floridi, Severni Karolini in Ohiu, torej ključnih državah za izid predsedniških volitev.

Oba pa sta hkrati vztrajala pri oceni obveščevalnih agencij, objavljeni januarja letos, da se je Rusija vpletala v volitve s ciljem izvolitve predsednika Trumpa. Comey je priznal, da so Rusi vdirali v računalnike demokratov in svoje dejavnosti prikrivali tako, da so ukradene informacije predajali v objavo WikiLeaksu.

Trump: Zgodbo o ruskem vpletanju so si izmislili demokrati
Predsednik Trump pa je še pred zaslišanjem v ponedeljek zjutraj objavil niz tvitov, v katerih trdi, da so si zgodbo o ruskem vpletanju v ameriške volitve izmislili demokrati, da opravičijo svoj poraz. Prav tako je poudarjal, da je prava zgodba uhajanje zaupnih informacij v medije, ki ji je treba posvetiti pozornost.

Bela hiša: Ni dokazov o zaroti Trumpa in Rusije
Iz Trumpove administracije so po razkritju, da poteka preiskava ruskega vpletanja, sporočili, da se s tem ni nič spremenilo, in zanikali zaroto z Rusijo. "Ni dokazov o zaroti Trumpa in Rusije in ni dokazov škandala Trump-Rusija," je v pisni izjavi zapisal visoki uradnik administracije. Trump pa je kasneje na Twitterju zapisal, da sta FBI in NSA pričala, da "Rusija ni vplivala na volilni proces".

Predsednik je posredno opozoril še, da je informacije o povezavah njegovih sodelavcev z Rusijo novinarjem zagotovil Obama. "Direktor FBI Comey ni zanikal, da je predsednika Obamo obvestil o klicih Michaela Flynna v Rusijo," je tvitnil Trump. Flynna je Trump moral odpustiti, ker je lagal o stikih z Rusi.

Začelo se je zaslišanje Neila Gorsucha
Pravosodni odbor ameriškega senata je v senci zaslišanja v predstavniškem domu začel zaslišanje kandidata za vrhovnega sodnika Neila Gorsucha, V skladu s pričakovanji republikanski senatorji Gorsucha hvalijo, demokrati pa so kritični do njega in do kolegov. Ponedeljek je bil dan za vnaprej pripravljene izjave članov odbora in Gorsucha, v torek in sredo bo kandidat odgovarjal na vprašanja, v četrtek pa bodo zaslišali priče. Gorsuch bo predvidoma nasledil Antonina Scalio, ki je umrl pred 13 meseci.

Comey zanikal obtožbe o prisluškovanju Trumpu