Dim črne barve je pregnal upe, da bo novi papež izvoljen že na prvem zasedanju. Foto: EPA
Dim črne barve je pregnal upe, da bo novi papež izvoljen že na prvem zasedanju. Foto: EPA
Romarji na Trgu sv. Petra.
Dogajanje v Sikstinski kapeli je spremljalo okoli 30.000 romarjev. Foto: EPA
Fotoreporterji na osrednjem vatikanskem trgu
Fotoreporterji neprestano zrejo v dimnik na vrhu kapele. Foto: EPA

Kardinali, ki so se popoldne zaprli pred javnostjo za vrata kapele, se tako na prvem glasovanju niso mogli zediniti o imenu 265. papeža Katoliške cerkve. Za izvolitev novi papež potrebuje dvotretjinsko podporo 115-članskega kardinalskega zbora.


Več o načinu poteka glasovanja si lahko preberete tukaj. O glavnih kandidatih za izvolitev pa si preberite tukaj.

O nasledniku pokojnega papeža Janeza Pavla II. bodo ponovno glasovali jutri dopoldan. Dogajanje na Trgu sv. Petra je spremljalo okoli trideset tisoč ljudi.

Zmeda ob barvi dima
Kardinali so se za glasovanje odločili že na prvi dan konklava, čeprav to ni obvezno. Po mnenju poznavalcev pa je prav prvo glasovanje zelo pomembno, saj kaže na to, kdo ima največjo podporo in ali se je pojavilo kako nepričakovano ime.

Na zadnjem konklavu, ko je bil izbran Karol Woytilla, se baje njegovo ime pri prvem poskusu ni niti pojavilo.

Dim je bil sprva sivo obarvan, kar je sprožilo zmedo med opazovalci, nekatere agencije pa so tudi že poročale o izvolitvi novega svetega očeta.

Kasneje pa se je dim sežganih glasovnic, ki mu poleg mokre slame dodajo posebno kemikalijo, le obarval črno in odpravil dvome o izvolitvi.

Zamuden način volitev
Dim se je iz dimnika pokadil dve uri in pol po začetku konklava, saj so morali vmes kardinali izvesti še žreb volilne komisije, izpolnjeno glasovnico pa je nato v poseben kelih pri oltarju odložil vsak kardinal posebej. Tričlanska komisija nato pregleda glasovnice in razglasi rezultate, tako da celoten postopek gasovanja traja tudi do dve uri.