Kosovski Albanec gradi stavbo na mejnem prehodu Merdare. Sporazum o skupnem nadzoru meje med Srbijo in Kosovom je zaživel sredi decembra. Foto: EPA
Kosovski Albanec gradi stavbo na mejnem prehodu Merdare. Sporazum o skupnem nadzoru meje med Srbijo in Kosovom je zaživel sredi decembra. Foto: EPA
Catherine Ashton in Ivica Dačić
Dačić je dejal, da je treba urediti še nekatera tehnična vprašanja glede plačevanja carin, da pa je dogovor v skladu s srbskim nacionalnim interesom in zahtevo kosovskih Srbov, da ne plačujejo carin institucijam v Prištini. Foto: EPA
O posebnem statusu severa Kosova

Tudi četrto srečanje srbskega in kosovskega premierja je potekalo v Bruslju, pod okriljem visoke zunanjepolitične predstavnice Evropske unije Catherine Ashton.

Kot poroča Matjaž Trošt, dopisnik RTV Slovenija iz Bruslja, je Ashtonova po več kot peturni večerji s politikoma pogovor opisala kot konstruktiven. Še pred tem so v Bruslju poudarjali, da gre za do zdaj najtežji krog dialoga, saj sta se predsednika vlad prvič lotila vprašanja severnega dela Kosova.

Carine za razvoj severa Kosova
Kot je po srečanju dejal srbski premier Dačić, sta se dogovorila, da bodo carinske dajatve, ki jih bodo pobirali na mejnih prehodih med Srbijo in Kosovom, šle v poseben sklad, ki bo namenjen razvoju občin na severu Kosova, sklad pa naj bi upravljala Evropska unija. S tem bi se denimo izognili plačevanju carin kosovskim institucijam, ki jih Srbija ne priznava.

Po mnenju srbskega premierja je z razpravo o posebnosti severnega dela Kosova in tamkajšnjega srbskega prebivalstva odprta tudi pot za rešitev drugih odprtih vprašanj. Dačić omenja vzpostavitev novega institucionalnega okvirja, ki bi bil primeren tako za tamkajšnje Srbe kot za Prištino.

Premier Thaci je z malce drugačnimi poudarki za kosovske medije začasni dogovor o carinah sicer označil za plačevanje po kosovskih zakonih, voditelja pa naj bi se dotaknila ukinjanja vzporednih institucij, za Srbe na severu države pa je dejal, da jim bodo dali priložnost izbire lastnih predstavnikov na lokalni ravni, še poroča Trošt.

Do zdaj sprejeli sedem sporazumov
Dialog Beograda in Prištine pod okriljem Evropske unije se je začel marca leta 2011 in je do februarja lani potekal na nižji ravni, od oktobra pa se odvija na premierski ravni. V devetih krogih na nižji ravni je prinesel sedem sporazumov: o svobodi gibanja, matičnih knjigah, priznavanju diplom, carinskih pečatih, katastrih, mejnih prehodih in sodelovanju Kosova na regionalnih srečanjih.

Vidno in trajno izboljšanje odnosov je tako za Srbijo kot za Kosovo pogoj za napredek na poti v Unijo - za Srbijo za začetek pristopnih pogajanj, za Kosovo, katerega samostojnosti pet članic Unije še vedno ne priznava, pa za začetek pogajanj o stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu. Beograd načrtuje, da bi lahko dobil datum začetka pogajanj do začetka julija.

Ivica Dačić se bo sestal še s predsednikom Evropskega sveta Hermanom van Rompuyem.

O posebnem statusu severa Kosova