Kosovski Albanec gradi stavbo na mejnem prehodu Merdare. Sporazum o skupnem nadzoru meje med Srbijo in Kosovom bo zaživel desetega decembra. Foto: EPA
Kosovski Albanec gradi stavbo na mejnem prehodu Merdare. Sporazum o skupnem nadzoru meje med Srbijo in Kosovom bo zaživel desetega decembra. Foto: EPA
Hashim Thaci in Catherine Ashton
Dialog poteka pod okriljem Bruslja. Foto: EPA

To je po koncu tretjega kroga pogovorov predsednikov srbske in kosovske vlade Ivice Dačića in Hashima Thacija sporočila njuna gostiteljica, visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton.

Dačić: Prehodi ne bodo nove meje
Vprašanje skupnega nadzora na mejnih prehodih na severu Kosova je bilo pred tretjim krogom dialoga deležno največ pozornosti. Kosovski Srbi so večkrat, tudi na dan dialoga, protestirali z gesli, da ne bodo sprejeli "nobene meje med Srbijo in Kosovom".

Sporazum o skupnem nadzoru je po Dačićevih besedah ena najtežjih stvari, ki jih je morala Srbija sprejeti, a dogovore pač mora spoštovati. V odzivu na skrbi protestnikov pa je srbski premier poudaril, da se ureditev ne bo spremenila in da prehodi ne bodo nove meje, ter kosovske Srbe pozval, naj verjamejo svoji vladi.

Uradnika za zvezo, a ne diplomatska predstavnika
Srbski in kosovski premier sta se sicer v tretjem krogu dialoga dogovorila, da bosta imenovala uradnika za zvezo, ki bosta za začetek delala v prostorih delegacije EU-ja v Beogradu in uradu Unije v Prištini. Poleg tega sta nadgradila tudi druge točke pogovorov, ki sta jih imela oktobra in novembra. Thaci je na primer potrdil, da je v okviru kosovske policije že vzpostavil posebno večetnično policijsko enoto, ki bo pristojna za zaščito verske in kulturne dediščine, torej srbskih samostanov na Kosovu.

Predsednika vlad sta se dogovorila tudi, da bosta proučila, kako lahko zagotovita pregleden pretok denarja v podporo srbski skupnosti na Kosovu, in da bosta okrepila sodelovanje organov, pristojnih za pogrešane osebe. Na tehnični ravni pa sta načela razpravo o ureditvi energetskih in telekomunikacijskih vprašanj in se strinjala, da bosta pogovore nadaljevali na ravni strokovnjakov.

Haaške sodbe niso omajale dialoga
Tretji krog dialoga se je začel v torek zvečer z ločenima dvostranskima srečanjema Thacija in Dačića z Ashtonovo ter sklenil s skupno večerjo, ki se je končala v poznih nočnih urah.

Dialog Beograda in Prištine pod okriljem EU-ja se je začel marca lani in je do februarja letos potekal na nižji ravni. V devetih krogih je prinesel sedem sporazumov: o svobodi gibanja, matičnih knjigah, priznavanju diplom, carinskih pečatih, katastrih, mejnih prehodih in sodelovanju Kosova na regionalnih srečanjih. Od oktobra pa poteka dialog za ureditev odnosov na najvišji, premierski ravni.

Zadnji krog dialoga, ki je prinesel konkreten sporazum, je potekal februarja in je Srbiji utrl pot do statusa kandidatke za članstvo v Uniji. Vidno in trajno izboljšanje odnosov s Kosovom je sicer zanjo pogoj za naslednji korak na poti v 27-terico - za začetek pristopnih pogajanj.

Naslednji krog dialoga Dačića in Thacija bo 17. januarja.