Dačić in Thaci se sicer srečujeta, a predvidevanja glede rezultatov procesa normalizacije so različna. Foto: EPA
Dačić in Thaci se sicer srečujeta, a predvidevanja glede rezultatov procesa normalizacije so različna. Foto: EPA

Kot poroča srbska televizija B92, se bosta pred skupnim srečanjem tako Dačić kot Thaci ločeno sešla z Ashtonovo. Srečanje poteka daleč od oči javnosti, poroča B92. Tiskovna predstavnica urada Ashtonove Maja Kocijančič je zanikala, da je dogodek neobičajno skrivnosten, in dejala, da format sestanka določa želja Ashtonove, da bo srečanje uspešno.

"Za nas je pomembno, da se v tem dialogu doseže napredek, in zato mora dialog potekati v ozračju, ki bo dobro za ta napredek in ki bo k napredku pripomoglo. Zato je vse organizirano na takšen način," je dejala Kocijančičeva. V Bruslju upajo, da se bosta zaradi takšnega formata Dačić in Thaci "precej odprto pogovarjala o nadaljevanju dialoga".

Kot piše srbski portal blic.rs, je Dačić dejal, da mora EU ta dialog voditi statusno nevtralno, pomembno pa je, da Srbija ne bo prisiljena nekaj narediti, če želi dobiti datum za začetek pogajanj z EU-jem ali članstvo v Uniji. Thaci je pred drugim krogom pogovorov z Dačićem izrazil prepričanje, da bo končni rezultat procesa normalizacije medsebojno priznanje Srbije in Kosova.

Hrvaški premier Zoran Milanović je ponudil posredništvo Hrvaške med Srbijo in Kosovom. S tem je izrazil stališče hrvaške državne politike, je predlog komentiral hrvaški predsednik Ivo Josipović. "Mi smo priznali neodvisnost Kosova in mu želimo polno potrditev in uspeh, po drugi strani pa želimo imeti s Srbijo kot sosedo najboljše mogoče odnose. Če lahko pri tem tudi dejavno pomagamo, je to po mojem mnenju zelo dobra poteza in zelo dobra stvar," je dejal Josipović.

Kot poroča B92, v Bruslju vztrajajo pri tem, da bodo kljub manj formalnem vzdušju današnji pogovori nadaljevanje dialoga za normalizacijo odnosov obeh strani, ki se je začel 19. oktobra. Na tega treba gledati tudi v kontekstu obiska Ashtonove in ameriške državne sekretarke Hillary Clinton na Balkanu prejšnji teden, je dejala Kocijančičeva.

O mejah, dediščini in pogrešanih
V Bruslju ne želijo specificirati tem, o katerih se bo zvečer razpravljalo. Oba premierja sta medtem zavrnila možnost pogovora o statusu Kosova, saj je to vprašanje za Prištino končano, za Beograd pa nesprejemljivo.

Dačić in Thaci morata najti mehanizem za uveljavljanje sporazuma o skupnem upravljanju meja, ki mu srbsko prebivalstvo na Kosovu močno nasprotuje, saj predvideva kosovske carinike na meji, ki jo v Beogradu vidijo kot zgolj administrativno.

Dačić je napovedal, da bo odprl vprašanje srbske kulturne in verske dediščine na Kosovu, Thaci pa bo vztrajal pri reševanju vprašanju pogrešanih. Bruselj medtem vztraja tudi pri drugih temah dialoga, kot so telekomunikacije in energetika.

Kosovski parlament je sprejel resolucijo, s katero dosedanjo klicno številko Srbije (+381) menja z albansko (+355). Sodeč po resoluciji, bi albanska klicna številka veljala tako za stacionarno telefonijo kot za dva ponudnika mobilne telefonije s številkama +377 in +386. V resoluciji je izpostavljeno, da državljani Kosova z zamenjavo klicne številke pridobijo tako na političnem, ekonomskem kot varnostnem področju. Z resolucijo se od vlade zahteva, da hitro začne pogajanja z albansko vlado o uporabi njihove mednarodne klicne številke.