Sirski predsednik Bašar Al Asad ne želi odstopiti. Foto: EPA
Sirski predsednik Bašar Al Asad ne želi odstopiti. Foto: EPA
Vojska obvlada Sirijo

V od sirske prestolnice le pet kilometrov oddaljeno predmestje naj bi vkorakalo 2.000 vojakov in 50 tankov. Po pričanju protivladnih protestnikov je območje popolnoma razdejano, nad naseljem pa se vije oblak dima, ki ga je povzročilo topovsko streljanje.

Guta, Sagba, Hamurija in Kfar Batna so mesta, ki jih je v desetmesečnem uporu v državi zavzela Svobodna sirska vojska, katere člani so večinoma dezerterji. "Mošeje so se spremenile v bolnišnice. Vojska je odklopila dovod elektrike. Bencinske postaje so prazne, vojska pa preprečuje ljudem, da bi si napolnili posode z bencinom, ki ga potrebujejo za generatorje ali ogrevanje," je dejal eden izmed aktivistov. V nedeljskih spopadih je življenje izgubilo pet civilistov.

Arabska liga je v državi začasno ustavila opazovalno misijo, potem ko predsednik države Bašar Al Asad ni hotel odstopiti in omogočiti oblikovanje vlade narodne enotnosti.

Na pomoč v Varnostni svet Združenih narodov
Vodja Arabske lige Nabil Elaraba se je skupaj s katarskim premierjem, šejkom Hamadom bin Džasimom Al Tanijžem, odpravil v New York, kjer bo skušal dobiti podporo Varnostnega sveta Združenih narodov za končanje nasilja v Siriji in odstop predsednika. Arabska liga, ki jo sicer podpirajo zahodne države, bi ob tem lahko naletela na odpor Rusije in Kitajske, ki sta dve izmed sicer petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN-ja s pravico do vložitve veta.

Opazovalci Arabske lige, ki so v Sirijo prispeli 26. decembra lani, so poskušali ugotoviti, ali oblast spoštuje zaveze o ustavitvi nasilja, umiku vojske iz naseljenih območij, osvoboditvi političnih zapornikov in začetku pogovorov z opozicijo. Opazovalci so bili deležni ostrih kritik sirske opozicije in aktivistov, da ne naredijo dovolj za ustavitev nasilja nad protestniki. V desetmesečnih spopadih je po podatkih ZN-ja življenje izgubilo najmanj 5.400 ljudi.

Nekatere arabske države, ki zahtevajo večji pritisk na Sirijo, govorijo celo o sankcijah zoper njo. A strokovnjaki menijo, da ekonomske sankcije zoper Sirijo ne bi bile učinkovite, saj jih ne bi podprla sosednji Irak in Libanon.

Vojska obvlada Sirijo