Cilj predloga je, da bi Danci zaužili manj rdečega mesa. Foto: Reuters
Cilj predloga je, da bi Danci zaužili manj rdečega mesa. Foto: Reuters
Govedo prispeva ok. 10 odstotkov toplogrednih plinov. Foto: Reuters

Danski svet za etiko je tako za začetek predlagal davek na govedino, v prihodnosti bi radi obdavčili vse rdeče meso, dolgoročno pa menijo, da bi morali obdavčiti vso hrano na različnih ravneh, glede na vpliv, ki ga ima na okolje.

Za tovrstni ukrep je svet glasoval z veliko večino, o predlogu pa bo zdaj odločala danska vlada.

Svet za etiko je v izjavi za javnost zapisal, da podnebne spremembe Dansko neposredno ogrožajo, zato ni dovolj, da se pri izpolnjevanju zavez, ki jih je dala Združenim narodom, zanaša na "etičnega potrošnika".

"Danski način življenja je daleč od podnebno trajnostnega, in če mislimo doseči cilj, zadan na podnebnem vrhu v Parizu - ohranjati dvig svetovnih temperatur pod 1,5 °C -, je nujno, da ukrepamo hitro in da zajamemo tudi hrano," so zapisali.

Nujno ukrepanje družbe kot celote
Samo govedina prispeva približno 10 odstotkov toplogrednih plinov na svetovni ravni, medtem ko živilska industrija nasploh predstavlja med 19 in 29 odstotki, so še izpostavili.

Danci so zato "etično zavezani", da spremenijo svoje prehranjevalne navade, menijo. "Ni problematično iz prehrane izključiti govedine, da bi še vedno jedli zdravo in hranljivo."

Predsednik sveta Mickey Gherris meni, da je nujno potrebno, da danska družba kot celota ukrepa proti hrani, ki škodi okolju, zato pa je potrebno sprejeti zakonsko regulacijo.