Brazilski senat bo o usodi suspendirane predsednice odločil v torek. Foto: Reuters
Brazilski senat bo o usodi suspendirane predsednice odločil v torek. Foto: Reuters

Rousseffova, ki je senat nagovorila pred glasovanjem, je dejala, da je njena "vest čista" in da ni storila zločina. "Glasujte proti odstavitvi, glasujte za demokracijo ... Ne sprejmite državnega udara," je dejala 68-letna levičarska predsednica.

Senat je 12. maja za 180 dni suspendiral Rousseffovo in s tem sprožil proces njene odstavitve zaradi očitkov, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Po odločitvi senatnega odbora je senat avgusta izglasoval nadaljevanje sodnega postopka za odstavitev.

Odločitev bo znana v torek
Senatorji bodo o njeni dokončni odstavitvi odločali v torek in pričakovati je, da jo bodo s položaja odstavili, pa čeprav sama vse očitke že od začetka zanika in trdi, da je bil izveden državni udar.

Zadnja faza postopka za odstavitev prve ženske na predsedniškem položaju v Braziliji, se je začela v četrtek. Če bodo senatorji z dvotretjinsko večino odločili, da mora oditi, se bo končala 13-letna vladavina levičarske Delavske stranke v največji latinskoameriški državi.

Na isti dan, ko jo je senat začasno odstavil, je začasni predsednik postal njen politični nasprotnik Michel Temer. Če jo bodo odstavili, bo postal predsednik s polnimi pooblastili, na položaju pa bo ostal do predsedniških volitev leta 2018.