Castro je po poročanju medijev v enem izmed prvih zaslišanj kot motiv za svoja dejanja navedel, da je
Castro je po poročanju medijev v enem izmed prvih zaslišanj kot motiv za svoja dejanja navedel, da je "zasvojen s seksom". Bil naj bi nesposoben nadzirati svoj nagon. Foto: EPA
Cleveland
Veselje pred hišo ene od ugrabljenih, Gine DeJesus, ko so jo sorodniki in prijatelji čakali, da se vrne domov. Foto: EPA

Svojega "očka", kot ga je poimenovala v pogovoru za CNN, je opisala za "zelo prijaznega in ljubečega". A po odkritju resnice, da je devet let posiljeval in mučil tri dekleta, je bila v šoku. Zdaj svojega "očka" ne želi nikoli več videti.

"'Kako si lahko to storil?' je vprašanje, ki si ga zastavljam znova in znova. Do nas je bil tako dober, a ugrabil je te mlade ženske, mlada dekleta, družinam je vzel njihovega otroka, v vseh teh letih pa ni imel toliko vesti, da bi s tem nehal in jih osvobodil," je dejala Angie.

Smrtna kazen?
52-letnega Castra so na sodišču, kjer se je pojavil v četrtek, obtožili ugrabitve in posilstva danes 27-letne Amande Berry, 23-letne Gine DeJesus in 32-letne Michelle Knight, pa tudi ugrabitve šestletne Jocelyn, hčerke Berryjeve, ki je bila spočeta v ujetništvu - kot so sporočili preiskovalci, je DNK-test potrdil, da je Castro res njen oče, kot je trdila Berryjeva.

Castro je bil oblečen v modra zaporniška oblačila, bil je povsem miren, o svoji krivdi pa se ni izrekel. Sodišče je varščino za nekdanjega voznika avtobusa, ki so ga prijeli po grozljivem odkritju v torek, postavilo na osem milijonov dolarjev, zato bo ostal v priporu.

Ker ga sumijo, da bi lahko storil samomor, so Castra v zaporu osamili in ga ves čas nadzorujejo. Kot je poročala ameriška televizijska mreža CBS, je Castro svoje zločine priznal v dolgem pismu, ki so ga policisti našli v njegovi hiši. Po nekaterih ugibanjih naj bi šlo za sporočilo ob samomoru, v pismu pa naj bi zapisal, da ga je kot otroka posilil neki sorodnik.

"Ugrabitelj je postavil mučilnico in zasebni zapor"
Smrtna kazen bi ugrabitelju lahko grozila zaradi namernega trpinčenja deklic, da bi splavile. Tožilec Tim McGinty je svoj primer utemeljil na pričanju enega od deklet, ki je povedala, da jo je Castro posilil, ona je z njim zanosila, nato pa jo je fizično zlorabljal in stradal, da bi tako povzročil splav.

"Obtožil ga bom za vsako posamezno dejanje spolnega nasilja, posilstva, za vsak dan, ko so bila dekleta v ujetništvu, za vsak poskus umora in za vsak umor, ki ga je storil z nasilnimi prekinitvami nosečnosti," je novinarjem povedal McGinty in odločno dodal, da njegova ekipa raziskuje, ali so obtožbe dovolj za smrtno kazen. "Ta ugrabitelj je v središču našega mesta postavil mučilnico in zasebni zapor," je še povedal.

Castrova brata Pedra in Onila, ki ju je policija prav tako prijela v torek, so že izpustili, saj niso našli nobenih znakov, ki bi ju povezovala z zločinom.

Dekleta so prebivala vsaka v svoji sobi
Trojico deklet, ki se jim je uspelo rešiti v torek, je Castro, nekdanji šofer šolskega avtobusa, ugrabil potem, ko jim je ponudil prevoz. Oblastem so povedale, da so bile v desetih letih, kolikor so jih preživele v ujetništvu, na prostosti le dvakrat, še takrat pa so smele le do garaže in so nosile lasulje in kape. Vsako od deklet je Castro zadrževal v svoji sobi v kleti njegove hiše, družile pa so se lahko šele potem, ko je Castro začutil, da ima zadosten nadzor nad njimi.