Odločitev sveta v Dubaju je sicer v skladu s priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki priporoča dojenje do drugega leta starosti otroka, ne pa tudi predpisuje. Foto: Reuters
Odločitev sveta v Dubaju je sicer v skladu s priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki priporoča dojenje do drugega leta starosti otroka, ne pa tudi predpisuje. Foto: Reuters

V zveznem svetu v Dubaju je bila razprava o spremembi zakona o pravicah otrok "maratonska", kljub temu pa so na koncu odločili, da je dojenje pravica vsakega otroka, piše Huffington Post.

Ministrica za socialne zadeve Mariam Al Rumi pa je dejala, da bo novi zakon omogočal moškim, da bodo ženske lahko prijavili, če ne bodo spoštovale zakona.

Člani sveta so se pri svoji odločitvi oprli na raziskave, ki potrjujejo, da so dojeni otroci manj nagnjeni k debelosti, da imajo bolje razvito motoriko in da na tak način z materjo vzpostavijo tesnejšo vez.

Odločitev sveta v Dubaju je sicer v skladu s priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije, ki priporoča dojenje do drugega leta starosti otroka, ne pa tudi zapoveduje.

Ženski, ki ne more dojiti, bodo dodelili dojiljo
Na novosprejeti zakon so se že odzvale številne organizacije, ki sicer podpirajo dojenje. Pri tem izpostavljajo vprašanje, kaj se zgodi, če mati nima mleka ali pa če njeno mleko ni dovolj kakovostno in zato novorojenček potrebuje nadomestno mleko.

Zvezni svet v Dubaju ima tudi na to odgovor. Ženskam, ki ne bodo mogle dojiti iz zdravstvenega razloga, bodo zagotovili dojiljo.

"Od kod pa bodo te dojilje? Bodo iz Združenih arabskih emiratov ali družinske sorodnice? Kdo jih bo plačal? Kako pa je z mlečno formulo? Bo predpisana na recept? Nekateri otroci namreč potrebujejo mlečno formulo, saj so lahko intolerantni na laktozo," pa opozarjajo Carrie Murphy iz ameriške skupine za podporo dojenju Mommyish.

Na sprejeti zakon se je odzvala tudi organizacija za pomoč ženskam, ki trpijo za poporodno depresijo, iz Dubaja Out of the Blues (Iznenada). "Mamice so izjemno ranljive in potrebujejo več podpore, spodbude in informacij. Spodbujanje žensk k dojenju je hvalevredno, saj je namenjeno tistim ženskam, ki želijo in hočejo dojiti, ne pa da s tem kaznujemo tiste ženske, ki ne morejo dojiti."