Nakoulo so policisti pospremili na zaslišanje in nato v zapor. Nekateri odvetniki menijo, da bo za zapahi bolj varen, kot bi bil, če bi ostal na prostosti. Foto: Radio Slovenija
Nakoulo so policisti pospremili na zaslišanje in nato v zapor. Nekateri odvetniki menijo, da bo za zapahi bolj varen, kot bi bil, če bi ostal na prostosti. Foto: Radio Slovenija
Protesti
Muslimanski bes se ne umirja, arabski svet je na nogah že skoraj tri tedne. Foto: EPA

Za Nakoulo, egiptovskega Kopta, so leta 2010 odločili, da je kriv, in ga obsodili na 21-mesečno zaporno kazen. Med pogoji za izpust iz zapora, kjer je do lani služil kazen zaradi bančne goljufije, izdaje čekov brez kritja in poneverb kreditnih kartic, je bil tudi omejen dostop do svetovnega spleta, razen z izrecnim dovoljenjem sodišča. Med svojimi goljufijami je uporabljal najmanj 17 lažnih imen.

Nakoula je bil v 90. letih obsojen tudi zaradi naklepa izdelovanja metamfetaminov, ameriški mediji pa poročajo, da je na idejo za film prišel med služenjem zaporne kazni.

Sodnik v Los Anglesu je po zaslišanju presodil, da obstaja nevarnost pobega, zato so ga pridržali brez možnosti plačila varščine, oblasti pa trdijo, da aretacija nima nobene povezave s 14-minutnim filmskim izdelkom, ki je po mnogih arabskih državah sprožil proteste, ki se še ne umirjajo. 55-letni Nakoula se je sicer od objave filma Nedolžnost muslimanov skrival pred oblastmi.

Google ne želi umakniti napovednika
Spomnimo, nizkoproračunski napovednik za film - celotni film po trditvah nekaterih sploh ne obstaja - žali preroka Mohameda, uradni Washington pa je posnetke že večkrat ostro obsodil in se oddaljil od njih. Administracija predsednika Baracka Obame je tudi zaprosila podjetje Google, v čigar lasti je YouTube, za umik napovednika, a so prošnjo zavrnili z utemeljitvijo, da film ne krši njihovih pravil. Nekateri igralci pa trdijo, da so bili žrtve prevare, saj so verjeli, da igrajo v akcijskem filmu Puščavski bojevnik.

Film je bil na YouTube naložen že julija, opazili pa so ga sredi septembra, ko je med muslimani sprožil pravi bes. Pred dnevi je pakistanski minster za železnice Gulam Ahmad Bilour za avtorjevo smrt ponudil 100.000 dolarjev.

Če bo sodišče ugotovilo, da je Nakoula kršil pravila pogojnega izpusta, mu grozi dveletna zaporna kazen.