Svet

Poudarki

  • Več mrtvih na petkovih protestih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 24 glasov Ocenite to novico!
Pakistanski muslimani pozivajo k linču. Foto: EPA
Sana
Jemenska prestolnica Sana je bila priča enemu hujših protestov. Foto: EPA
Gaza
Petkove molitve so na proteste privabile še več muslimanov. Foto: EPA
Gaza
Za muslimane je ameriški film nov dokaz nespoštovanja njihove vere. Foto: EPA
Kartum
Protestniki so podtaknili ogenj v ameriškem veleposlaništvu v Kartumu. Foto: EPA
VIDEO
Muslimani protestirajo za...

Dodaj v

Film, ki je razvnel muslimanske strasti: Egipt poziva ZDA, naj nehajo žaliti

Bes muslimanov se še ni pomiril, ZDA razmeščajo svoje sile po svetu
15. september 2012 ob 09:31,
zadnji poseg: 15. september 2012 ob 20:52
Kabul - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Do islama žaljiv ameriški film o preroku Mohamedu je razburil tudi egiptovskega premierja, ki pravi, da morajo ZDA storiti vse, da bi ustavile žaljenje islama.

Premier Hisham Qandil je za BBC dejal, da je "nesprejemljivo žaliti islamskega preroka", je pa ob tem dodal, da nasilni protesti niso pravi odgovor. Po Qandilovih besedah so egiptovske oblasti storile vse, da bi zaščitile tuja veleposlaništva v državi, da pa morata obe strani izboljšati svoje nazore do druge.

Medtem pa je losangeleška policija pridržala in zaslišala moškega, ki naj bi bil odgovoren za nizkoproračunski 13-minutni film Nedolžnost muslimanov, ki je sprožil nasilne proteste muslimanov po vsem svetu. Gre za 55-letnega producenta Nakoulo Basseleya Nakoulo, v Kaliforniji živečega egiptovskega Kopta. Po besedah policije je šel Nakoula, ki prestaja pogojno kazen zaradi finančnih poneverb, s policisti prostovoljno.

Vojna napoved veleposlaništvom ZDA
Zaradi filma, ki se posmehuje iz preroka Mohameda, so ta teden izbruhnili protesti v islamskem svetu, predvsem pred ameriškimi diplomatskimi predstavništvi, prizaneseno pa ni bilo niti predstavništvom drugih zahodnih držav.

Za muslimane je izjemno žaljivo vsako prikazovanje preroka, še posebej na posmehljiv način. Zaradi tega so bili v preteklih letih že protesti, najhujši po objavi karikatur preroka v danskem časopisu.

Napad na oporišče princa Harryja
Talibani so danes na jugu Afganistana napadli oporišče Nata kot odgovor na žaljivi ameriški film o Mohamedu, ki še vedno vznemirja muslimane po vsem svetu.

V napadu na oporišče Bastion v afganistanski pokrajini Helmand sta bila ubita dva ameriška marinca, več vojakov pa je bilo ranjenih. Talibani so uporabili tudi raketomete. "Napad je maščevanje Američanom za film proti preroku," je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Kari Jusuf.

Ob napadu je bil v oporišču tudi britanski princ Harry, ki pa ni bil poškodovan. V začetku tedna so talibani napovedali, da bodo naredili vse, da bi ubili ali ugrabili tretjega v vrsti za britansko krono, kar so poimenovali "Operacije Harry".

Spontani protesti
V torek je bil v napadu na ameriški konzulat v libijskem mestu Bengazi ubit ameriški veleposlanik. Čeprav je množica jeznih muslimanov konzulat napadla zaradi filma, so domneve, da je šlo mogoče za načrtovan napad in vpletenost islamskih skrajnežev.

Drugje so bili protesti večinoma spontani in so se pozneje sprevrgli v spopade s policijo. Najbolj vroče v islamskem svetu je bilo v petek, ko so protesti dobili zagon po tradicionalnih petkovih molitvah.

V tunizijski prestolnici, Tunisu, je množica napadla in vdrla v ameriško veleposlaništvo, kjer so jezni protestniki razbijali okna, metali molotovke in se s kamenjem spravili na policiste. V spopadih s policijo sta umrla dva človeka, 29 jih je bilo ranjenih. Tunizijski predsednik Moncef Mohamad je obsodil "napad na veleposlaništvo prijateljske države".

ZDA krepijo varnost veleposlaništev
Napeto je bilo tudi v sudanskem glavnem mestu Kartum, kjer se je pred ameriškim veleposlaništvom zbrala večtisočglava množica in vdrla v kompleks ter razobesila islamistično zastavo. Spopadi s policisti in protestniki so zahtevali tri žrtve, med osebjem veleposlaništva pa ni bilo ranjenih.

Protestniki so napadli tudi britansko in nemško veleposlaništvo. V zadnjem so nemško zastavo zamenjali z islamistično in razbijali okna ter pohištvo znotraj poslopja.

Policija je množico protestnikov skušala razgnati s solzivcem. Poročevalec agencije Reuters je po drugi strani poročal, da so nekateri policisti mirno stali, ko so protestniki vdrli v veleposlaništvo, in celo pomagali, da so preplezali varnostni zid.

Tudi v Jemnu so se protestniki znesli nad ameriškim veleposlaništvom in ameriška vojska je v prestolnico napotila poseben vod marincev, ki bodo okrepili varovanje. Dodatni pripadniki marincev so bili napoteni tudi v Kartum.

Spopadi tudi v Sydneyju
Ameriški obrambni minister Leon Panetta je napovedal, da so ZDA začele razporejati svoje vojaške sile, da bi lahko odgovorile na nemire 17 ali 18 krajih islamskega sveta. "Pripraviti se moramo na morebitno možnost, da protesti uidejo izpod nadzora," je dejal.

V Tripoliju na severu Libanona so vročekrvni protestniki, ki so izražali tudi nasprotovanje obisku papeža v državi, napadli podružnico ameriške verige restavracij s hitro prehrano. Ubit je bil en človek.

Protesti pa niso omejeni samo na islamski svet. Iz Sydneyja poročajo, da se je več sto protestnikov spopadlo s policijo. Hkrati so s steklenicami in čevlji obmetavali ameriški konzulat v mestu.

G. V., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Sebastjan666
# 15.09.2012 ob 09:40
Prej so bili uporniki, borci za demokracijo, itd..., kakšne velespeve so jim pripravljali mediji in hlapčevski politiki. Tudi v Sloveniji. Bad, bad Gadafi, se je slišalo iz ust zahodne politične elite.
No, sedaj so pa ti isti borci za demokracijo postali islamski skrajneži.
Kako tanka je ta linija, če se jo tako suhoparno predstavi.
Ivo Lola
# 15.09.2012 ob 10:22
Tisti film je samo povod. Pravi razlog je globoko in zelo utemeljeno sovraštvo do Američanov in zahoda nasploh.
-sloga--
# 15.09.2012 ob 10:07
Primitiven film, primitven odziv...
Deneb Algedi
# 15.09.2012 ob 09:42
Upam, da film dobi Zlatega leva.
Breathe
# 15.09.2012 ob 10:04
Se kdo še spominja romantičnih zapisov o arabski pomladi "novinarjev" tipa mula Videmšek?

Nekateri smo že takrat vedeli, kam bo to pripeljalo, mladeniče z Metelkove pa je zagrabil revolucionarni piš in jih izjemno osrečil. Mogoče se bodo tudi oni nekega dne zbudili in uzrli realnost, ki je malo drugačna kot so jo slikali naivnežem po Evropi.
heureka
# 15.09.2012 ob 09:59
Prav karakteristicno za ta pojav, za tako nasilno izrazanje nezadovoljstva in frustracije nad zahodno politiko je, da je bil da se je vse skupaj zacelo v LIbiji. Prav tam,kjer so bili Americani in NATO tako aktivni ,da bi zascitili civiliste pred "krvolocnim tiranom Gadafijem". Kaj ni to visek ironije,da je ta "zascita"tako ucinkovito pripomogla k pojavu i razrastu fondsmentalisticnega islamizma,ki je zivo nasprotje tega kar so si zahodnjaki zadali za svoj cilj,namrec pospesitev in jacanje demokracije v dezeli. Seveda ce verjamemo njihovi oficjalni verziji., ki je tako ali tako zelo vprasljiva ,kajti do sedaj se je imela vsaka taka"pomoc"pa naj je bila se tako opevano idealisticna, dosti bolj prozaicne razloge.Ali je bila tu v ozadju nafta ali politicna strategija ali pa kot je bilo to najveckrat... oboje. Prav napori NATA,da bi se znabili diktatorja so naplavili na povrsje vse te elemente extremnega islamizma. Tu se zopet vidi,kako kratkovidna in naivisticna je politika ZDA, Vedno se namrec pojavlja ista storija,tako v Afganistanu,kot v Iraku in sedaj se trudijo,da bo prav tako v Siriji.
Sebastjan666
# 15.09.2012 ob 09:45
Pa da se ne bo kdo zmotil, v Siriji so tudi borci za demokracijo, pravičnost, ki jim Savdska Arabija, Katar, Francija, Turčija pa še kdo dostavlja orožje

Samo čudi me, kako to, ker so v Savdski Arabiji, Katarju, Kuvajtu tako zvesti skrajni islamski tradiciji, Koranu, da pa pri njih ni prišlo do podobnih izgredov, ker po znanih podatkih prav iz teh dežel prihaja največ islamskih skrajnežev, ki so baje zelo proti-ameriški?
Hja, nekdo noče da bi se tam eskalirali nemiri, ampak v točno določenih državah.
Čudna so pota Gospodova.
skretpapir
# 15.09.2012 ob 10:57
Brethe, tudi v svobodi govora in izražanja so neke meje, ne pa žalitve, ki jih pač te ljudje ne prebavljajo..
heureka
# 15.09.2012 ob 18:01
@osabosa
Da,ves kaj prav dobro poznam razmere na Svedskem,morda se predobro. To,da znotraj deh predmestij ali mestnih cetrti,ki jih po vecini naseljujejo muslimani velja sarija, je pretiravanje in to tudi ti dobro ves.Bil sem v Rosengordu in tam dobro poznam ljudi.
Jaz osebno se prav nic ne cudim,da je tako. saj njihova,kultura,sege in tradicija se diametralno razlikujejo od svedske, Iscejo si pac sebi podobne. Ce gres v Berlin bos opazil prav nekaj podobnega,kjub temu,da so Turki emigrirali tja ze v 50 letih prejsnega stoletja,so tu cetrti,ki so popolnoma turske.
Tudi jaz sem v prvih letih svoje emigracije delal nekaj podobnega.
Vendar pri segregaciji veliko pripomore tudi odnos auktoktonega prebivalstva do priseljencev.Mene ni v prvih letih moje emigracije ni nobeden sodelavec ,domacin zaprosil na kavo k sebi domov.Pac pa je to storil Srb,ki sem ga le bezno poznal.
Sedaj pa se nekaj,kar se tice njihovega potovanja v obljubljeno dezelo,kaj ne sledis medijev,koliko beguncev se vsak dan utopi v Sredozemskemu morju,zadnjic je bilo to pred italijanskim otokom Lampeduzo.Ce pa ze kdo pride z letalom,tedaj se je moral krepko zadolziti doma. Povprecen African nima na dan vec kot 2 $,zasluzka,sedaj izracunaj koliko casa mora delati za letalsko vozovnico.Ves jaz sem zivel v treh vecjih evropskih drzavah in vidim prav isti trend povsod.Toda da bi verjal v neko muslimansko zaroto,da na ta nacin osvojijo svet,to je pa za mene storija za vroce glave.
mk89
# 15.09.2012 ob 10:47
Nekateri tako vneto iščete krivca na eni in drugi strani...

Jaz pa menim, da je zahod s svojim obnašanjem v zadnjem času (zadnjega pol stoletja) naredil ogromno uslugo fanatičnim verskim voditeljem, da so imeli dodatno gorivo s katerim so pumpali narod....

Vse ima svoj razlog, te podivjane horde ne zažigajo ambasad zato, ker jim je dolgčas...
myname007
# 15.09.2012 ob 10:16
Ravnokar sem zasledil in delim z ostalimi - v Bengaziju, kjer naj bi napadli ameriško veleposlaništvo, NI ameriškega veleposlaništva. Je v Tripoliju, kar je cca 1000km daleč. Gre torej za propagandno akcijo, očitno spet z nekimi podlimi nameni. Zgleda da bo treba preverit res vsako zadevo, ker novinarji pač samo posredujejo vsako "novico", ki jim jo lansirajo tiskovne agencije, so pa taki diletanti, da niti ne preverijo osnovnih dejstev.
larisa5
# 15.09.2012 ob 11:10
Ko bo počilo močno upam, da se bomo ljudje še zavedali, da niso muslimani začeli 3. svetovne vojne. Stalno so izzvani, napad na dvojčke- zelo sumljiv- napad na Afganistan, Irak, sramotna smrt Gadafija, sproženi nemiri v Siriji, grožnje Iranu. Ta film je lansiran z namenom začeti vojno proti Iranu v smislu, moramo se braniti pred temi barbari. Ampak posledice bomo nosili vsi, če bomo sploh ostali živi.
muki-1
# 15.09.2012 ob 10:20
Dokler se bo vera (lahkovernost) obravnavala kot vrednota, bo vedno prihajalo do takšnih stvari. Si kdo predstavlja svet brez religije?....brez verskih vojn, umazanih prerokov, nadškofij, itd itd ?

Svet bi bil veliko lepši. Zagotovo !
CtrlDelete
# 15.09.2012 ob 10:18
Žalostno,da je na svetu toliko zla. Žalostno za tako mali planet, moder in zasvinjan s sovraštvom zaradi političnih lobijev.....žalostno.
smoky77
# 15.09.2012 ob 22:36
Zakaj se take in podobne zadeve v zvezi z muslimani, terorizmom in podobnim okrepijo pred amariškimi volitvami?? hmmm
JohnMichxx
# 15.09.2012 ob 09:48
And the Oscar goes to........ :)))
heureka
# 15.09.2012 ob 16:22
@osabosa
Drugače pa je vse večje število muslimanov v Evropi tiha kolonializacija s strani muslimanskih držav, katere razsežnosti se sploh ne zavedamo[/b
In tako ti mislis,da begunci ,ki preckajo Sredozemsko morje v ladjicah,ki so primerne kvecjemu za obalno plovbo,prenatrpane in so morali za to avanturo,za katero ne vedo ali se bo koncala v kaksnemu centru za begunce ali pa bo morda pescici njih le uspelo dobiti azil in si priboriti za cloveka dostojno zivljenje].Po tvojemu so oni samo udelezenci neke osvajalne akcije globalnega islama. Kaj jih ne bi v temu primeru iniciatorji te konspiracije raje opremili z fazificiranimi pasosi jim dali na dizpozicijo svoje jahte in ladje,ter jih tako varno in sigurno transportirali na Evropske obale, vsakemu pa dali za start vsaj par sto evrov
Ti ljudje bezijo z Afrike ter bliznjega vzhoda,ker tam ali divja vojna ali pa vlada lakota. Tu ni nobene konspiracije,edini motiv ,ki ga imajo za svoj beg je, da bi nekoc lahko ziveli tako kot zivis ti in jaz..
skretpapir
# 15.09.2012 ob 10:42
ta film je načrtno narejen za izzivanje nemirov in delitev ljudi..ker od tega imajo nekatere države dobiček.
onzy25
# 15.09.2012 ob 10:36
Apollyon says:
September 14, 2012 at 10:41 pm

Smart people know what is happening, is not about a movie. The US has been a bully around the world and now at home, even against its own people with NDAA. What happens to bully’s ? They always get what’s coming to them. No one likes a bully. People will pile on a bully as soon as one person stands up to them.
Here is what will happen, to the US if it ever pulls the trigger, on the American People. As soon as civil war breaks out in America, it will be taken as a sign, that the American People have had enough of their tyrant government, that the rest of the world sees as the enemy already, and within hours of the event, all around the world, the people of the world will rise up in solidarity with the American People. Forget about the US using foreign troops to quell the uprising in America, because the foreign troops will be recalled to their respective countries to quell there own problems. The globalist tryrants world wide will see a day of reckoning. Look, the ordinary people of the world are all alike, they have the same hopes and same fears. A grandmother in Russia loves her grand children, just like America and everywhere else, people want good jobs, homes, food, we the people of the world are all the same. Who deprives us of such things? Greedy corrupt men and governments. The people of the world, all have a common enemy and it is the tyrants and corrupt governments that rule over them. Even if the killing of the ambassador was a terrorist attack, the rest of what follows is not. The Globalist want a global government and they are getting it. What does that mean? Well, it means that uprisings, civil unrest, and revolutions are now also global! Why, because of what I just told you, all the people of the world are basically the same.

Zelo dober komentar...
zamudnik
# 15.09.2012 ob 09:56
Protestniki so napadli tudi britansko in nemško veleposlaništvo. V zadnjem so nemško zastavo zamenjali z islamistično

Tole bo čez neveliko let postalo simbol začetka zaključka nasilne islamizacije Evrope.

Blazirana evropska politična "smetana" je z naivnim multi-kultijem zadevo priklicala sama.
bleeeee
# 15.09.2012 ob 12:32
@Bobr, se strinjam. Popolnoma brezvezno izzivanje. Potem pa nekje zasledim, kako se zadevni igralci distancirajo od filma, češ "sploh nismo vedeli, za kaj gre". Čisti kretenizem. Po drugi strani pa ne vem, če ne bi popolno distanciranje Zahoda od islamskega sveta, ki ga zagovarjaš, vodilo do še več nezaupanja in strahu na obeh straneh in posledično do še več nasilja. Poleg tega so zahodni geopolitični interesi v islamskih državah bistveno preveliki, da bi bilo to sploh mogoče. Ne gre pozabiti, da govorimo o polovici Afrike in (recimo) tretjini Azije.
Zgodovinar_666
# 15.09.2012 ob 11:52
Kako gredo meni na jetra ti verski fundamentalisti, pa naj bodo to muslimani, kristjani, judje ali pripadniki katere koli druge vere.

Krščanstvo je vsaj toliko doseglo, da je zadnjih nekaj stoletij posvetna oblast osvobojena verske oblasti. Muslimani tega še vedno niso osvojili. Upam, da se to čim prej zgodi. Čeprav nič ne kaže na to.
Lu Yehi
# 15.09.2012 ob 10:28
muki-1 pa brez nogometa nebi bilo huliganov pa brez koncertov ne vaških pretepov, itd

vera nima ničesar z opranoglavci te najdeš med judi,kristjani,muslimani,ateisti, itd
Problem je splošna razgledanost in razum
JohnMichxx
# 15.09.2012 ob 10:04
Ne vem zakaj bi se sekiral za nekaj kar ni res in je neumno. Razen... če je res... potem pa je razumljivo da popeniš in hočeš prekrit zadevo in začneš uničevat...
jassmina
# 16.09.2012 ob 00:39
Vojsko ZDA kontrolirajo zionistični lobiji in vemo kakšen je odnos zionistov do islamistov, tako da se ne čudim, da se največja ubijalska mašinerija (torej vojska ZDA) razvršča po svetu.

Sovraštvo islamistov do američanov lahko mašinerija dobro izkoristi, saj bo javno mnenje v ZDA vedno za vojno, če bodo imeli občutek da so osovraženi, napadeni (javno mnenje za vojne po islamskem svetu po 11.9. je bilo močno v prid zionistom)

Problem je precej bolj kompleksen kot tale bedast filmcek, ki je lahko deluje samo kot koristen povod za posredovanje vojaške mašinerije za večjo kontrolo prebivalstva in naravnih virov... Definitivno pa filmcek ni vzrok za nemire v islamskem svetu...
LjudjeSoOvce
# 15.09.2012 ob 15:12
Vsakemu paket ganje, da skadijo enih par in se malo umirijo. ;)
nellyville
# 15.09.2012 ob 14:20
ja ampak naj jih vlade teh drzav kjer si oni privoscijo vstop enostavno zavrne na meji in poslje tja od kjer so prisli!!!
stanolio
# 15.09.2012 ob 14:10
Vedno bolj nam je jasno kdo hoče vojno. Kaj je potrebno kuhati verske vojne. Tudi naša vera ni edina, pa mislim, da zato ne smemo drugih preganjati in žaliti. To niso skrajneži, ki nočejo priznati, da jih lahko nek HOLLYWOOD žali, jaz se nebi čudil, če bi poslali kakšen ugrabljen avion na to ameriško propagandno jedro. Kaj nam je pa treba prodajati našo kulturo na druge dele sveta, če nas nihče ne ogroža, potem mi nimamo kaj drugih.
Drugo je pa ekonomija. če smo mi postali tako veliki šefi, da nočemo več nič fizičnega delati, potem pač to delajo tisti iz drugega kulturnega prostora, tu mislim tudi na delanje naraščaja, če ga ne bomo mi ga bodo pa oni, tu je verjetno pravi vzrok nasprotij in žaljenja drugače kulturno usmerjenih. Njim ni treba vojne za zmago, oni potrebujejo samo možnost reprodukcije tudi na našem kulturnem območju, pa bodo zmagali tudi če mi začenjamo vojno. Lenoba je v vseh pogledih škodljiva, to si moramo zapomniti.
Ramus
# 15.09.2012 ob 12:39
"Po drugi strani pa ne vem, če ne bi popolno distanciranje Zahoda od islamskega sveta, ki ga zagovarjaš, vodilo do še več nezaupanja in strahu na obeh straneh in posledično do še več nasilja"

Točno tako, potrebno je medsebojno spoštovanje, ne pa takšno brezobzirno sramotenje svojih bližnjih, ki se ga potem še enači z svobodo govora. To je zloraba svobode govora. Skrajništvo na zahodu, ki zažiga korane in riše bombe v turbanu na Mohamedu, je naravnost nizkotnost, ne pa svoboda govora.
Jezni Smrk
# 15.09.2012 ob 12:17
Sovražim sovraštvo do vzhoda.
myname007
# 15.09.2012 ob 10:32
Breathe, preveril sem zadevo, hvala da si me opozoril na razliko. Moja napaka. Opravičujem se novinarjem ;) Vseeno se mi zdi cela zadeva sumljiva.
Lu Yehi
# 15.09.2012 ob 10:14
Za muslimane je ameriški film nov dokaz nespoštovanja njihove vere

In z obnašanjom, ki ga kažejo imajo vedno več fanov, ki jih spoštujejo. Sicer pa neštekam kaj jim toliko pomeni, kaj si mi neverniki mislimo o njih ? A to kar si pa oni mislijo o nevernikih (nemuslimanih) je pa ok ?

Obnašajo se kot mali otroc, ki ne dobijo vsega kar se jim zahoče
edvard1
# 15.09.2012 ob 10:05
zidje pa americani so se odlocili da bodo zavzeli svet tako kot se je odlocil pred 70-mi leti odlocil se nekdo, ki pa je na koncu izgubil...kar naj namescajo svoje sile kjer hocejo ampak dobili bodo pa vse nazaj...najhujsa je pa tale gonja proti muslimanom ki samo podziga vse skupaj to pa pocno primerki ala jehi ki bi najraje videl da bi bil izrahell edina drzava tega planeta nic cudnega ce bo eksplodiralo in jih bodo dobili spet malo po nosu...saj si konec koncev zasluzijo zalostno je ker slovenski zapackarji ne razumejo da na svetu obstajajo tudi druge kulture in si zelijo stanja kot so ga imeli americani v casu mchartya in lova na komuniste sedaj bodo pa lovili muslimane...srednji vek ni v tehnoloskem zaostanku muslimanskega sveta ampak v glavah jehijev in zamudnikov...verjamete ali pa ne ampak za vasim plotom se svet ne konca ampak se malo nadaljuje...ja svasta
Deneb Algedi
# 15.09.2012 ob 09:48
Lahko se le naslajamo nad poulično manifestacijo nemočnega besa. Ob upoštevanju, da je besnenje sprožil 14 minutni predfilm najboljše šele pride.
minnaema
# 15.09.2012 ob 22:45
......Hm ali se ne skriva morda pod temi hudimi agresijami povsem "DRUGA PLAT DOGODKOV" ? Veliko je še "satanizma" na tem ljubem svetu, ki postaja vsestransko nestrpen in kontinuirano agresiven.
Ob takšnih izhodiščih se je resno za zamisliti- kako naprej,menda tudi zato, ker se ne najde dogovarjanj in sporazumevanj, temveč agitacije vseh sort in oblik - žal in Lp
onzy25
# 15.09.2012 ob 14:24
A kdo res iskreno misli, da ZDA to delajo iz dobrote? Resno no? Djte mal razmišljat folk... Država ki ima največ orožja in vojske na svetu pa že nemore bit neka mati tereza...
accko
# 15.09.2012 ob 14:16
nellyville to je sloboda in demokracija amerike :D sam vojne pa nafta :D
nellyville
# 15.09.2012 ob 14:01
jaz se sploh cudim kako lahko amricani- torej ena druga drzava na tujem ozemlju namesca sile???hallo???? to je tuja zemlja in vi brez dovoljenja tiste drzave nimate kaj delat tam... to velja za vojake kot tudi za ladje itd itd!!!

zarad takih stvari se v meni in se v kakem cloveku kopici zelo zelo veliko sovrastvo do amerike!!!!
99 or 1%
# 15.09.2012 ob 13:57
evaevi
# 15.09.2012 ob 13:51
Prijavi neprimerno vsebino
ZDA razmeščajo svoje sile po svetu

TOLE pa je globoko zaskrbljujoče obvestilo!

ZEEEEEEELOOOOOOOOOOOOOO
evaevi
# 15.09.2012 ob 13:51
ZDA razmeščajo svoje sile po svetu

TOLE pa je globoko zaskrbljujoče obvestilo!
onzy25
# 15.09.2012 ob 10:58
RTV, kdaj se pritožujem čez vaše admine, ampak moram priznati, da na 24ur so pa veliko veliko slabši... Brišejo 3/4 normalnih komentarjev...
Trdina
# 15.09.2012 ob 10:57
Leta 1988 so se dogajali nasilni protesti proti Salmanu Rushdiju, ki je spisal fantazijsko knjigo, ki naj bi "žalila" islam, umor režiserja Theo van Gogha, ker je v filmu prikazal položaj žensk, "sporne" karikature preroka, grožnje ustvarjalcem South Parka.
Ne vem, če grožnje pisateljem in ustvarjalcem risank, imajo kaj s kritiko Ameriškega vojaškega posredovanja?
sure_fantek
# 15.09.2012 ob 10:10
Blazirana evropska politična "smetana" je z naivnim multi-kultijem zadevo priklicala sama.

Sori ampak ni "multikulti smetana" tista ki je postavila islamiste na oblast v Libiji in vztraja da se isto naredi v Siriji.

Zahodne politične elite, ki služijo kapitalističnim lobijem namesto državljanom, so zaslužne za uspeh vahabitske pomladi.
1970b
# 15.09.2012 ob 22:18
Pogledal sem si trailer filma, ki žali preroka Mohameda. Film D produkcije, nastal v neki garaži, nepovezano in nekvalitetno. Na videz popolnoma benigno.

Intenziteta odziva v muslimanskem svetu se z našimi očmi zdi popolnoma nerazumljiva

Očitno premalo poznamo in razumemo naše vzhodne sosede. Seveda pa tudi oni ne razumejo nas.

Se bo treba pogovarjat.
bleeeee
# 15.09.2012 ob 16:20
@priden2, tule je odlomek. Meni se ne zdi vredno ogleda.


Sam pa na to gledam tako. Ni treba enačiti vseh muslimanov. Vsaka skupnost ima skrajne primere, to še ne pomeni, da jih cela skupnost podpira. Pa tudi malo dvomim, da je vse tako kot nam slikajo zahodni mediji...


Tako je, gre za salafiste in podobne skupine, ki so po dojemanju vere dejansko skrajneži. Napisati, da "muslimani besnijo", je totalno posploševanje.
wiki
# 15.09.2012 ob 15:54
dobro da niso talibani še slišali komada taliban od slona in sadeža. pol bi bla šele kriza v sloveniji :P
BaRcA14
# 15.09.2012 ob 15:08
napišeš komentar ki opisuje kdo je rak sveta, ta komentar odstranijo in potem govorijo o svobodi govora.. yeaaa
99 or 1%
# 15.09.2012 ob 13:46
mah.....
po tej logiki bi morali kristjani že kolikokrat začeti požigati in ne vem kaj, ko s v kakšnem filmu o JEzusu prikazovali ne vem kaj...
BOG je bog ljubezni.... zato vsakršno nasilno dejanje v imenu vere ni v imenu boga, ampak je to hudičevo dejanje... pa naj si bo od muslimanov, kristjanov, budistov al kogarkoli že!
Ramus
# 15.09.2012 ob 12:41
"Mr. Obama has an obligation, an obligation to punish governments like Egypt which allow attacks on American citizens"

Saj je dobil Nobelovo nagrado za mir mar ne? Bo pa je naredil mir z bombami, puškami in bajoneti,... vse pa v živo gledal na CCN-u ob kokicah skupaj z svojo gnilo adminstracijo.
Ivo Lola
# 15.09.2012 ob 12:10
@Zgodovinar_666
"Krščanstvo je vsaj toliko doseglo, da je zadnjih nekaj stoletij posvetna oblast osvobojena verske oblasti."


Tega ni doseglo krščanstvo, ampak posvetne oblasti. Kristjani bi še danes kurili čarovnice, če bi jim bilo to dovoljeno.
Kazalo