Vodja Nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil (levo), vodja višjega sodišča Kamal Edhan (sredina) in najstarejši poslanec novega parlamenta Mohamed Ali Sulajmen. Foto: EPA
Vodja Nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil (levo), vodja višjega sodišča Kamal Edhan (sredina) in najstarejši poslanec novega parlamenta Mohamed Ali Sulajmen. Foto: EPA

200-članski splošni narodni kongres, kot se uradno imenuje libijska ustavodajna skupščina, bo svojega predsednika izvolil še danes. Prav tako je že imenoval začasno vlado in delovno skupino, ki bo imela 120 dni časa za pripravo osnutka ustave - to bo skupščina potrjevala z dvetretjinsko večino, o njej pa bodo na referendumu odločali še volivci. Začasna vlada bo državo vodila do novih volitev, ki jih bodo izvedli na podlagi nove ustave.

Spomnimo. Na volitvah 7. julija je zmagala liberalna koalicija Zavezništvo nacionalnih sil, ki je dobila 39 sedežev. Drugouvrščena stranka Muslimanska bratovščina je zasedla 17 sedežev, Nacionalni prehodni svet pa bo imel v kongresu tri poslance. V skupščini je 80 sedežev namenjenih strankam, 120 pa neodvisnim kandidatom.

Zaradi ramazana slovesnost prestavili na popoldne
Slovesnost ob prenosu oblasti se je v Tripolisu zaradi muslimanskega postnega meseca ramazana začela šele v sredo zvečer. Udeležila se ga je množica ljudi, med katerimi so bili tudi številni diplomati in predstavniki drugih muslimanskih držav. Po krajši slovesnosti je nebo nad Tripolisom razsvetlil ognjemet, ljudje pa so praznovali na ulicah.

Libija odpira novo poglavje
Nacionalni prehodni svet pod vodstvom Mustafe Abdela Džalila je oblast demokratično izvoljenemu parlamentu predal po minuti molka za žrtve lanske krvave vstaje proti Gadafiju.

Džalil je ob tem poudaril, da gre za zgodovinski trenutek:"S tem končujemo poglavje diktature in začenjamo novo stran v graditvi libijske države." Nato je najstarejšemu poslancu novega parlamenta Mohamedu Aliju Salimu izročil libijsko zastavo. "Prisegamo, da bomo dosegli cilje, za katere so Libijci žrtvovali življenja," je ob tem povedal Salim.

Džalil je še priznal, da prehodnemu svetu "v težkih časih" po padcu Gadafijevega režima ni uspelo zagotoviti stabilnosti po vsej državi. Ustavodajni skupščini pa je pri gradnji države ponudil pomoč članov sveta, ki je bil po predaji oblasti razpuščen.