V protestih po 3. juliju, ko je bil odstavljen Mursi, je umrlo več kot 1000 protestnikov. Foto: Reuters
V protestih po 3. juliju, ko je bil odstavljen Mursi, je umrlo več kot 1000 protestnikov. Foto: Reuters

Sodišče je odločilo, da so vsi obtoženci krivi upora vojski s streljanjem in drugim nasiljem 14. avgusta v Suezu. Incident se je zgodil, potem ko je vojska krvavo zatrla proteste na dveh kairskih trgih, kjer so privrženci odstavljenega predsednika Mohameda Mursija zahtevali, da se ta vrne na oblast. Še 45 drugih članov je sodišče obsodilo na po pet let zaporne kazni.

Gre za prve sodbe članom bratovščine, potem ko so 3. julija odstavili islamističnega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija.

Egiptovske oblasti so od Mursijeve odstavitve aretirale okoli 2.000 članov Muslimanske bratovščine. Med njimi je tudi vrhovni voditelj bratovščine Mohamed Badie, Mursija pa na neznanem kraju zadržujejo že vse od njegove odstavitve.

Kdaj se bo začel sodni proces proti Mursiju, še ni znano
Na sodišče bo moral tudi Mursi, ki je obtožen spodbujanja k nasilju med njegovimi privrženci in nasprotniki v času protestov. Kdaj se bo začelo sojenje proti njemu, še ni znano. Obtožbe temeljijo na dogodkih decembra lani, ko je bilo v spopadih med Mursijevimi podporniki in nasprotniki pred predsedniško palačo ubitih sedem ljudi. Mursi je sicer že obtožen zločinov, povezanih z njegovim pobegom iz zapora leta 2011.

Egiptovsko sodišče je danes ukazalo tudi zaprtje štirih televizij, med njimi tudi egiptovske veje Al Džazire, ki jo obtožuje simpatiziranja z Muslimansko bratovščino. Ta je pozvala k novim protestom v Kairu.

Vojska izvedla več napadov na Sinajskem polotoku
Medtem je egiptovska vojska danes proti islamističnim oborožencem izvedla več helikopterskih napadov na Sinajskem polotoku. Umrlo je najmanj osem ljudi, več je ranjenih. Vojska želi z napadi prevzeti nadzor nad območjem, ki meji na Gazo.

Varnostne sile so zaprle tudi nekaj cest do Kaira, vojaška vozila pa preprečujejo vstop na trga Tahrir in Raba al Adavija. Še vedno je ustavljen tudi železniški promet. Po 17 dnevih mirovanja bi morali danes znova začeti voziti vlaki, a se to ni zgodilo. Po poročanju BBC-ja naj bi železniški promet znova stekel jutri.