Avstralska zastava nas deli, saj je bolj britanska kot avstralska, trdijo zagovorniki spremembe. Foto: EPA
Avstralska zastava nas deli, saj je bolj britanska kot avstralska, trdijo zagovorniki spremembe. Foto: EPA

Nove zastave se je domislil profesor vojaške zgodovine na avstralski nacionalni univerzi John Blaxland, ki je dejal, da si je z njo želel zaobjeti vse vidike zgodovine Avstralije, tako dediščino aboriginov in kolonialno preteklost kot multikulturalizem.

"Moramo iti naprej"
"Vsak se bo lahko našel v enem delu naše zgodbe in tako bo Avstralija v resnici zaživela kot multikulturna družba z bogato zgodovino, ki sega v pretekle generacije. Seveda ne smemo zanemariti naše preteklosti in britanske dediščine, a moramo iti naprej. Ko vidim našo zdajšnjo zastavo, se najprej spomnim na Union Jacka (Britanci svojo zastavo imenujejo Union Jack, op. a.). To se dogaja številnim Avstralcem, ki so mi dejali, da jim ta podobnost ni všeč. Zato menim, da sem sam z novim predlogom našel kompromis in oblikoval zastavo, ki vključuje in nagovarja vse Avstralce," je pojasnil.

Njegov predlog zastave je razdeljen na dva dela - na levi strani 250 pik v rumeni sedemkraki zvezdi na črni podlagi predstavlja pestro mešanico aboriginskih jezikov in jezikov prvotnih priseljencev, na desni pa z belo-rdečo-modro barvno kombinacijo in s petimi zvezdicami ostaja spomin na Union Jacka.

"Naših športnikov se ne loči dobro"
Svoj predlog pa je predstavila tudi skupina Ausflag, ki si prav tako prizadeva za spremembo zastave, enega najpomembnejših simbolov vsake države. Ti menijo, da je sprememba potrebna predvsem za to, da avstralskih tekmovalcev na športnih tekmovanjih ne bi mešali z drugimi državami z isto kombinacijo barv, ki izhajajo iz britanske zastave.

"Zdajšnja zastava ni več simbol, ki nas združuje, prav nasprotno, razdvaja nas. Zakaj hudiča imamo v 21. stoletju še vedno zastavo, ki na 25 odsotkih svoje površine ponazarja našo zvestobo Veliki Britaniji? Potrebujemo takšno, ki bo ponazarjala enakost vseh naših prebivalcev, ne pa eno skupnost dvigala nad druge," je prepričan nekdanji igralec ragbija Peter FitzSimons.