Ameriško veleposlaništvo je svoje državljane pozvalo, naj se nekaj časa izogibajo Kinšasi. Foto: EPA
Ameriško veleposlaništvo je svoje državljane pozvalo, naj se nekaj časa izogibajo Kinšasi. Foto: EPA

V srditem streljanju so varnostne sile ubile okoli 40 napadalcev, oblasti pa obvladujejo položaj, je zatrdil vladni predstavnik Lambert Mende. Med vojaki ali civilisti ni bilo žrtev.

Kongovska policija je pred tem sporočila, da so mladi oboroženi moški zasedli prostore državne radiotelevizije v Kinšasi in več zaposlenih vzeli za talce. "Oboroženi so bili z mačetami in puškami. Več poročevalcev so vzeli za talce, zato so bili civilisti zelo prestrašeni. A neznani napadalci niso imeli nikakršnih možnosti, da bi vzdržali," je dejal predstavnik policije Mwana Mputu.

Po poročanju tujih medijev je bil poskus zavzetja pomembnih stavb politično svarilo predsedniku DR Konga Josephu Kabili, napadalci pa naj bi bili pristaši verskega voditelja Paula Josepha Mukungubile. "Mukungubila je prišel, da vas bo osvobodil suženjstva izpod Ruandcev," so sporočili napadalci.

Leta 1997 so sile s podporo Ruande odstranile dolgoletnega voditelja DR Konga Mobutuja Seseja Sekoja in na predsedniški stolček namestile Laurenta Kabilo, očeta zdajšnjega predsednika. Mukungubila se je tudi sam neuspešno potegoval za predsedniški položaj leta 2006.

Predsednik Kabila je bil v času napadov na obisku v provinci Katanga in ni bil v nevarnosti.