Na stotine protestnikov v Charlottu zahtevajo objavo policijskih posnetkov streljanja. Policija tega ne želi storiti. Foto: Reuters
Na stotine protestnikov v Charlottu zahtevajo objavo policijskih posnetkov streljanja. Policija tega ne želi storiti. Foto: Reuters
Charlotte
Na ulicah največjega mesta v Severni Karolini je tudi narodna garda, oblasti pa so uvedle policijsko uro. Foto: Reuters
Charlotte
Družina ubitega Scotta je objavila posnetek, na katerem se sliši, kako soproga policijo prosi, naj ne ustrelijo njenega moža, ki po njenih besedah ni imel orožja, kot nasprotno trdi policija. Foto: Reuters

Scottova smrt je povzročila večdnevne proteste v Charlottu, največjem mestu ameriške zvezne države Severna Karolina, na katerih so ljudje protestirali proti policijskemu nasilju in rasizmu ter zahtevali objavo policijskih videoposnetkov streljanja. Policija je sicer sporočila, da posnetkov za zdaj ne bo objavila.

Posnetek, ki ga je objavila družina ubitega, je posnela njegova soproga Rakeyia Scott s telefonom. Gre za prvi objavljeni posnetek dogodka. "Ne ustrelite ga! Nima orožja," se na videu, ki prikazuje policiste, ki so obkrožili vozilo, sliši soprogo. Policistom je vzklikala tudi, da ima njen mož možgansko poškodbo in da je pravkar vzel zdravila, soproga pa je pozivala, naj stopi iz avtomobila, poroča ameriška televizija CNN.

Video se nato zatrese, kmalu zatem pa je za trenutek mogoče videti moškega v svetlomodrih hlačah ob obkroženem vozilu. Slišati je strele, nato pa dva moška poklekneta ob Scotta, ki leži na tleh. Policija vztraja, da je policist ustrelil Scotta, ker ta ni želel odvreči pištole, a družina trdi, da žrtev pištole sploh ni imela. Številni sicer opozarjajo, da je Severna Karolina država, kjer je dovoljeno odkrito nošenje orožje in da tudi če bi Scott orožje imel, to ni zadosten razlog za policijsko obravnavo, kaj šele za uboj.

Policija: Našli smo pištolo
Neimenovani vir je za CNN sicer povedal, da so policisti na prizorišču našli nabito pištolo, na kateri so bili prstni odtisi, kri in DNK, ki se ujemajo s Scottovimi. Kri naj bi se na pištolo prenesla po streljanju.

Scotta je eden od policistov ustrelil v popoldanskih urah pred njegovim domom, kjer naj bi čakal svojega sina, ki se je vračal iz šole. Policija je namreč na območju iskala nekega drugega moškega, na Scotta pa so naleteli po naključju. Družina ubitega trdi, da v rokah ni imel pištole, temveč knjigo, ki jo je bral med čakanjem v vozilu.

Nejasni policijski posnetki
Policist, ki je streljal, ni bil uniformiran, zato na sebi ni imel kamere, so pa dogodek posneli drugi policisti in kamere na patruljnih vozilih. Policija je družini v četrtek omogočila ogled policijskih videov, niso pa jih razkrili javnosti.

Odvetnik družine Justin Bamberg je poudaril, da na policijskem videu ni videti orožja in da je Scott stopil nazaj, ko so ga ustrelili. "Njegove roke visijo ob telesu. Obnaša se mirno," je dejal Bamberg. "Videti je nekaj v njegovi roki, a iz videa ni razvidno, kaj to je." Tudi na posnetku, ki ga je posnela Scottova soproga, ni jasno, ali je imel njen mož orožje.

Družina se je za objavo svojega posnetka odločila, da bi lahko javnost sama presodila o dogajanju. Kot so navedli, so se za takšno potezo odločili "v imenu resnice in preglednosti".

Kdaj bodo objavljeni policijski posnetki?
Protestniki v Charlottu zahtevajo, da tudi policija objavi svoje posnetke, kar je ta do zdaj zavračala. Policijski načelnik v Charlottu Kerr Putney je v petek medtem dejal, da pričakuje, da bodo policijski posnetki sčasoma objavljeni, vendar pa bodo o objavi v svežnju z drugimi informacijami odločali preiskovalci. "Če bi jih objavili kar tako in ne bi ponudili dobrega konteksta, bi to lahko razplamtelo situacijo," je opozoril Putney. Zaradi večdnevnih protestov in tudi občasnega ropanja so oblasti vpoklicale dodatne policiste in tudi narodno gardo ter uvedle policijsko uro.