V hiši umorjenih članov družine Al Hili je policija našla razstrelivo. Foto: EPA
V hiši umorjenih članov družine Al Hili je policija našla razstrelivo. Foto: EPA
Francija
Prizorišče je odkril britanski kolesar, ki ga je nesrečni francoski kolesar pred tem prehitel na poti. Ob avtomobilu je našel opotekajočo se sedemletno deklico, ki je bila ustreljena v ramo in je, kot se je izkazalo pozneje, prejela tri močne udarce v glavo. Foto: EPA

Podatek je za srbski dnevnik Blic potrdil analitik na pariškem centru za preprečitev kriminala Marc Drijoux: "Francoska policija lahko samo ugiba, kateri državi je bila v interesu brutalna likvidacija britanskega državljana iraškega rodu Saada Al Hilija in njegove družne. Vsi so bili ubiti s strelom v glavo, kar je značilno za vojaško usmrtitev. V preiskavi so ugotovili, da je morilec uporabljal jugoslovansko različico avtomatskega orožja škorpijon, zaradi tega se vse bolj domneva, da je bil plačani morilec iz vrst srbskih mafijskih krogov."

Drijoux je dodal, da je v preteklih letih postala praksa mnogih obveščevalnih služb, da za umore najemajo srbske morilce: "Med njimi so se mnogi borili v vojni na Balkanu v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, imajo dobre povezave in neizprosen karakter."

"Orožje, značilno za srbsko mafijo"
Blic se pri svojih navedbah sklicuje tudi na britanskega kolumnista tednika The Week Crispina Blacka, ki je napisal članek z naslovom: Orožje, s katerim je bil ubit Al Hilli, je značilno za srbsko mafijo.

"Škorpijon je značilno orožje, ki ga uporabljajo različna agresivna nacionalistična ali kriminalna bratstva na Balkanu, ki se rada imenujejo kot srbska mafija, dejansko pa jih sestavljajo pripadniki vseh narodnosti nekdanje Jugoslavije," piše Black.

Jugoslovanski škorpijon ima plastičen ročaj
Omenjeno strelno orožje so začeli izdelovati na Češkem v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, nato pa je licenco za njegovo izdelavo dobila nekdanja republika Jugoslavija - od češke različice se med drugim loči po plastičnem ročaju. Poleg med vojaki v jugoslovanski vojski je škorpijon postal zelo priljubljeno orožje paravojaške enote Željka Ražnatovića - Arkana.

S škorpijonom se lahko strelja na tri različne načine, saj ima na strani stikalo, ki mu omogoča streljanje nabojev posamezno, s kratkimi rafali ali pa avtomatsko. Zanj je značilna visoka frekvenca streljanja – 850 strelov na minuto, vendar standardni nabojnik vsebuje 20 nabojev.

Morilec je bil izurjen strelec
Glede na to, da so francoski kriminalisti na kraju zločina našli 25 tulcev nabojev, ki so bili izstreljeni iz istega orožja, sklepajo, da je moral morilec zelo hitro zamenjati ali napolniti nabojnik. Naboji se iz omenjene pištole izstrelijo zelo hitro, prav tako ima pištola zelo močen tresljaj, "to pomeni, da je morala z njo streljati zelo izurjena oseba, ki je bila vojaško usposobljena".

Spomnimo. V kraju Chevaline v bližini jezera Annecy na vzhodu Francije so na začetku septembra našli štiri ustreljena trupla. V avtomobilu so bili ubiti Saad Al-Hilli, njegova soproga in tašča ter kolesar, ki naj bi se po naključju znašel na usodnem kraju. Umor sta preživeli deklici, stari osem in štiri leta, mlajša je bila kar osem ur skrita pod trupli staršev v avtomobilu, preden so jo našli kriminalisti.